latinica  ћирилица
23/05/2016 |  11:07 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Украјина- забрањен улазак Хрватима из неонацистичког "Азова"

крајинске власти почеле 'су да чисте' своје оружане формације од страних бораца од којих је највећи дио пристигао из разних европских крајње десничарских група и покрета. Према мировном споразуму из Минска, страни борци морају напустити земљу ако не узму украјинско држављанство. Како је провођење споразума недавно опет запело, што је изазвало нову забринутост од обнове сукоба, па су украјинске власти одлучиле да провду и ову одредбу.
Припадници украјинске доборвољачке јединице Азов (фото: ukraineatwar.blogspot.com) -
Припадници украјинске доборвољачке јединице Азов (фото: ukraineatwar.blogspot.com)

Тако је улазак у земљу забрањен Хрвату Иви Думанчићу, који се борио као добровољац у бригади "Азов", ангажовној на ратишту око Мариупоља, града на обали Црног мора. На свом Фејсбук профилу Думанчић,атриљеријски официр, објавио је да му је на повратку с одмора у Украјини одбијен улазак у земљу и изречена забрана уласка на двије године.

Објавио је фотографију свог пасоша с унесеном забраном, коментаришући да је тиме његова прича с Украјином дефинитивно завршена и да жали јер није завршио све послове које је тамо планирао да обави.

припадници Азова

Ова вијест погодила је остале хрватске учеснике у украјинским сукобима. Они оцјењују да је нечувено да се украјинске снаге одричу искусних војника који имају ратно искуство из рата са Србијом, а неки од њих и искуство Легије странаца. Како се може закључити из објаве, Украјина је отказала гостопримство и другим Хрватима, којих је кроз "Азов" прошло 20-ак.

Јединица "Азов" једна је од првих добровољачких формација која је учествовала у жестоким борбама с руским снагама, а  медији истичу да се ради о јединици која не крије неонацистичку оријентацију. Због симбола , који је као и неонацистичких вУкрајински нацистички симболи "вучје замке"олфсангела односно 'вучје замке', симбола забрањеног у Њемачкој, до 'црног сунца' и СС – руна, Руси ову јединицу  редовно истичу као доказ да су актуелне власти у Украјини фашистичке те да им је циљ истребљење руског становништва на истоку, а "Азов" при том често оптужују и за бруталне ратне злочине над цивилима и ратним заробљеницима.

 

Командант ове јединице је Андриy Билетскy који  предводи и Социјал - национални збор Украјине и њен је и посланик у парламенту. Политички је његов покрет, па тако и јединице, везана и уз Десни сектор, крајње десничарску, ултранационалистичку странку. Володyмyр Схпара, један од лидера Десног сектора, покрета који је одиграо значајну улогу у револуцији којом је свргнут проруски предсједник Виктор Јанукович, био је и први командант "Азова", док је сада његов замјеник.

Тајкун покровитељ

С обзиром на педигре јединице, прикључили су јој се десничари са свих страна Европе. Можда најпознатији и медијски најекспониранији од њих је шведски снајперист Микаел Скилт, заговорник и активиста група које зазивају бјелачку доминацију, нешто што произлази из нацистичке аријевске идеологије. Један од истакнутијих странаца је и Гастон Бесон, француски легионар који се борио у рату у Хрватској гдје је остао да живи, и преко којег је у Украјину отишао највећи дио хрватских добровољаца. Блискост с неким домаћим терминима и називима може се наћи у називима "момци у црном" и "црна јединица", односно, преведено на домаћи, "црна легија", како се у "Азову" воле називати.

добровољачке јединице

У Азову често ове оптужбе одбацују тврдећи како се то можда односи на 10 до 20 посто њених бораца, док истовремено међу њеним припадницима има бораца из 22 земље, између осталог и Муслимана, па чак и Јевреја.

Можда највећа контроверза око "Азова" је чињеница да је бригада, као и неке сличне формације, на почетку рата у Украјини настала под покровитељством украјинског тајкуна Игора Коломоyскyја, Јевреја, који поред украјинског има и израелско држављанство. Ријеч је најбогатијем Украјинцу који има и своје банке, а бави се и нафтом, има и рударске компаније као и медије. Познат је по томе што је своје богатство често ширио уз помоћ бејзбол палица и наоружаних пратилаца, па тако сада и "Азов" називају његовом приватном војском. На почетку сукоба због општег неповјерења у војне кадрове произишле из времена Совјетског Савеза или стасале под руским патронатом, било је уобичајено организовање сличних јединица које су финансирали поједини тајкуни. Ускоро су све те формације уклопљене у новоосновану Националну гарду, па тако "Азов" има статус специјалне полицијске јединице, а командант је је уједно и функционер Министарства унутрашњих послова.

Наиме, нацистички предзнак "Азова" већ је почео да доноси проблеме украјинским властима на међународном плану. Тако је Представнички дом америчког Конгреса у јуну прошле године изгласао закон по којем се забрањује обука припадника "Азова" од америчких војних снага, а сличан је закон затим донесен и у Канади.

Обуку украјинских снага на западу земље проводи око 300 инструктора, припадника 173. падобранске бригаде САД-а.

(Слободна Далмација/ РТРС)