latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:37 ⇒ 27/05/2016 | 08:00 | Аутор: РТРС

Институције Српске упозоравају: Протокол о прекограничном надзору пренос надлежности (ВИДЕО)

И поред упозорења институција Републике Српске да је ријеч о преносу надлежности, Предсједништво БиХ потписало је Протокол о прекограничном надзору између Савјета министара БиХ и Владе Црне Горе. Тако српски представници у институцијама БиХ нису послушали ни захтјеве ни упозорења Владе Српске - одлуку су донијели самостално.
Пренос надлежности - Протокол 1 - Фото: РТРС
Пренос надлежности - Протокол 1Фото: РТРС

Упркос захтјевима Владе Републике Српске да српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић, покрене питање виталног националног интереса, јер се надлежност са Министарства унутрашњих послова Српске, према члану 4, преноси на Дирекцију за координацију полицијским тијелима – параф је стављен. Иванић тврди да нема говора о преносу надлежности, ни потребе да се користи механизам виталног националног интереса.

"МУП РС ће радити свој посао, а Координација само шаље писмо. Такве ствари заиста немам намјеру злоупотребљавати и изигравати да су витални национални интерес. Тема као што су попис јесу витални национални интерес, а сарадња полицијских органа, при чему никоме није одузета надлежност, заиста није", рекао је Иванић.

Из МУП-а Српске тврде да је ријеч управо о преносу надлежности, на шта су упозоравали још док је Протокол био у Парламенту БИХ.

"Споразум о прекограничној сарадњи је требало да уговоре министарства унутрашњих послова – Републике Српске и Федерације. Дирекција није та која се на терену бави тим послом. Мислим да ће тај Споразум остати на папиру и неће бити примијењен у пракси", рекао је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

И Дом народа и Представнички дом Парламентарне скупштине дали су зелено свјетло да се Протокол потпише. Приликом гласања, у оба дома, представници СДС-а били су суздржани, док су из СНСД-а гласали против.

"Ми смо у Парламенту имали званичан став институција РС и МУП-а РС, који је јасно рекао да је то пренос надлежности и да се даје сугестија посланицима да не подрже такву врсту одлуке. Међутим, оно што је катастрофа је да је СЗП гласањем и у ПД и Дому народа то омогућио", ракао је Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац.

Представници странака из Српске, који учествују у власти на нивоу БиХ, ипак нису били једногласни. Посланик ПДП-НДП, Момчило Новаковић, једини је међу њима гласао против ратификовања Протокола. Тада је сматрао да тај документ неће добити подршку у Дому народа, међутим коалициони партнери су га демантовали. Данас, нам није желио дати изјаву.