latinica  ћирилица
30/05/2016 |  14:15 ⇒ 14:16 | Аутор: klix.ba

РАК: Мјере за смањење цијена у мобилној телефонији ступају на снагу

Регулаторна агенција за комуникације саопштила је да од сутра на снагу ступа први сет мјера које имају за циљ смањење цијена у мобилној телефонији, подстицање конкуренције и заштиту права крајњих корисника.
Мобилна телефонија - Фото: РТРС
Мобилна телефонијаФото: РТРС

Подсјећања ради, Агенција је донијела Одлуку о усклађивању цијена услуга мобилне телефоније и услова за пружање телекомуникацијских услуга, којом је наложено операторима БХ Телеком д.д. Сарајево, Мтел а.д. Бања Лука и ХТ д.д. Мостар да најкасније до 01.06.2016. године примјене сљедеће мјере из наведене Одлуке:

Мјера из тачке II а) Одлуке налаже изједначавање цијена позива из мобилне мреже према другим фиксним мрежама са цијеном позива из мобилне мреже према властитој фиксној мрежи, и вриједи за све постпејд и припејд пакете. Мјера има за циљ подстицање конкуренције и спречавање преношења тржишне снаге са тржишта фиксне телефоније на тржиште мобилне телефоније.

Мјера из тачке II д) Одлуке налаже да трајање рачуна за припејд кориснике након надопуне износом 10,00 КМ и више, мора вриједити најмање 90 дана (у периоду од 90 дана кориснику омогућити долазне и одлазне позиве) и наметнута је у циљу заштите права крајњих корисника.

Мјера из тачке II б) Одлуке захтијева измјену члана 13. Правила 67/2012 о моделу ребаланса цијена говорних телефонских услуга у БиХ за постпејд и припејд тарифне пакете. Циљ примјене ове мјере је недискриминација корисника мобилне телефоније у односу на кориснике фиксне телефоније. Нацрт Правила 67/2012 је упућен на јавне консултације до 07.06.2016. године.

Имајући у виду да су смањене цијене у мобилној телефонији садржане у новоформираним пакетима који су у понуди, Агенција позива крајње кориснике да се информишу о доступности расположивих пакета и тарифних модела како би имали приступ услугама у мобилној телефонији по смањеним цијенама.