latinica  ћирилица
23/07/2016 |  09:14 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Петрово: Завршен Светосавски омладински камп на Озрену

У озренском насељу Калуђерица код Петрова завршен је Светосавски омладински камп "Свети краљ Драгутин" у коме је од 9. јула боравило 30 дјеце из теслићког, добојског, тузланског и дервентског намјесништва Епархије зворничко-тузланске.
Петрово: Завршен Светосавски омладински камп на Озрену - Фото: СРНА
Петрово: Завршен Светосавски омладински камп на ОзренуФото: СРНА

Старјешина манастира Озрен архимандрит Данило уручио је полазницима кампа дипломе и поклон иконе и поручио им "да је све мање битно од тога какви ће бити људи када одрасту".

Ђакон Млађо Ковачевић, који је у кампу био васпитач и предавач, рекао је Срни да је потребно много осмишљеног и систематског рада да се дјеца у ери интернета мотивишу за садржаје који нису електронски и нису живи као слике које добијају посредством електронских медија.

"Ми смо у томе успјели", навео је Ковачевић, додајући да су дјеца стекла нова знања и пријатељства, а учествовала су и и у литургијском животу, односно у црквеном богослужењу.

Он је навео и да су се полазници упознали о елементима иконописа и ћириличне калиграфије, те да су током интерактивних радионица научили оно што нису знали о катихизису, српском језику и династији Немањића.

Директор Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске протонамјесник Синиша Шаренац рекао је раније Срни да је камп мјесто сусрета, упознавања и дружења дјеце, чија је жеља да током боравка у кампу сазнају више о православљу, српској историји, култури и језику.

Полазници друге љетне школе били су смјештени су у Конаку Светог краља Драгутина, реновираном манастирском одмаралишту адаптираном за одржавања Светосавског омладинског кампа.

Љетна школа је православни камп који се одржава под благословом његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома, а у организацији манастира Озрен и Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске.

Прва десетодневна љетна школа одржана је прошле године од 18. до 27. јула за дјецу од 13 и 14 година.