latinica  ћирилица
23/07/2016 |  11:04 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Демофест: Наставља се велика подршка такмичарским бендовима (ФОТО/ВИДЕО)

Друго полуфинално вече деветог Демофеста одржано је синоћ на тврђави Кастел.
Демофест - друго вече (Фото: demofest.org) -
Демофест - друго вече (Фото: demofest.org)

Публика је поново испунила фестивалски простор већ на самом почетку такмичарских наступа, па је младе музичке наде слушало неколико хиљада посјетилаца.

Одлуком жирија, у финале су прошли бањалучки бенд "МултиКултус", "3 капљице" из Новог Сада, "Ки" из Куманова, "Сила нечиста" из Солина те "Многи други" и "ПигПоп "из Загреба. У ревијалном програму су наступили "Rezerve", "The Sisters of Mercy", те Коља и Гробовласници.

Рекордне посјете током такмичарског програма фестивала су настављене, па је на хиљаде посјетилаца из цијеле регије било на Кастелу већ у вријеме представљања првих демо бендова. Музичка понуда је била још разноврснија него претходне вечери, па се са велике бине чуо жестоки панк, разиграни функ рок, али и сатирични "пастирски павер рок", а наступило је 16 такмичарских група.

Демофест - друго вече (Фото: demofest.org)

Ревијални дио програма отворио је другопласирани састав из претходне године, бенд "Rezerve". Панк петорка из Макарске је подсјетила све присутне на свој мелодични пунк звук, заразног ритма и памтљивих стихова, који им је донио висок пласман на осмом Демофесту, али и представила дио материјала који ће се наћи на њиховом деби албуму.

Услиједио је најнеизвјеснији дио вечери, односно проглашење друге групе демо бендова, који ће поново засвирати посљедњег фестивалског дана. Одабир жирија је био подједнако шаролик као и сам такмичарски програм, па се у финалу нашло мјеста за алтернативни рок групе "Многи други", електро арт македонског бенда "Ки", рок звук састава "ПигПоп" те несвакидашњи приступ групе "Сила нечиста". Једини потпуно женски бенд, панк трио "3 капљице", се такође пласирао даље, као и млади прогрессиве рок састав "МултиКултус".

На Демофест бину је потом ступила британска рок атракција "The Sisters of Mercy". Већ са првим тактовима великог хита "More", бину, али и простор изнад посјетилаца, испуниле су огромне количине дима, који је у комбинацији са одличним свјетлосним ефектима током цијелог концерта одржавао јединствену атмосферу. Њу је употпунила мјешавина чврстих гитара, процесираних бубњева и специфичног вокала који посједује пјевач Andrew Eldritch, срце и душа овог бенда.

Демофест - друго вече (Фото: demofest.org)

"The Sisters of Mercy" су током једноипочасовне свирке низали ствари из различитих периода каријере, а на посебно добар пријем су наишле "Body Electric" и "Dominion". Кулминација је дошла у двоструком бису, за који су сачували пјесме попут "Lucretia My Reflection", "Tempo of Love" и "This Corrosion", за које се показало да су фановима заиста омиљене.

Приступ потпуно супротан мистичним и наизглед дистанцираним Британцима имао је Никола Коља Пејаковић, који је са својим Гробовласницима на бину изашао нешто иза два часа ујутру. Наступ је отворен пјесмом "Да ли венем или зрим", а плес у публици је услиједио већ када је бенд засвирао "Младожењу". Харизматични и духовити Коља је у више наврата истицао да је срећан што напокон наступа у свом родном граду, стално је разговарао са посјетиоцима, причао анегдоте и присјећао се прича из свог одрастања.

Демофест - друго вече (Фото: demofest.org)

Све то се одлично допуњавало са бравурама врсних музичара из састава Гробовласници, па су се посјетиоци брзо повезали са извођачима, те углас с њима пјевали "Ето, удаде се ти за коња" и сви у истом ритму скакали током пјесама "Педофилија", "Спао ремен", све до краја вечерњег програма.

Трећег, уједно и посљедњег фестивалског дана, у 14 часова ће у Дому омладине бити промовисан дебитантски албум групе "Норд", побједника прошлогодишњег Демофеста, а у 17 часова ће на истом мјесту бити одржана пројекција филма "Влада". Дневни програм ће бити затворен радионицом удараљки, која почиње у 17.30 часова, такође у Дому омладине.

У великој завршници фестивала наступиће 12 финалиста такмичарског програма, поменути бенд "Норд", шведске рок звијезде Мандо Диао, те "Бомбај штампа" и "ZAA", популарни регионални извођачи. Капије тврђаве Кастел биће отворене од 20 часова, а улаз ће бити бесплатан до 21.30, након чега ће се наплаћивати 5 КМ.

Генерални спонзор деветог Демофеста је Нектар пиво, пријатељ фестивала је и ове године компанија м:тел, док је званични телефон фестивала Huawei P9, креиран у сарадњи са компанијом "Leica".

Све информације о фестивалу доступне су на wеб страници www.demofest.org, као и званичној Фејсбук страници, на адреси Facebook.com/Demofest.