latinica  ћирилица
28/07/2016 |  07:27 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Уставни суд ће одлучивати о референдуму и попису

Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске није постигла сагласност о Закону о објављивању резултата пописа као ни о Одлуци о расписивању републичког референдума, најављеног за 25. септембар.
Заједничка комисија Вијећа народа и НС РС - Фото: РТРС
Заједничка комисија Вијећа народа и НС РСФото: РТРС

Овај закон и одлука о одржавању референдума о Дану Републике свој епилог добиће на Уставном суду Републике Српске.

Бошњаци сматрају да 9. јануар не може бити Дан Републике, односно да Српска нема надлежност да објави резултате пописа.

Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине рекао је да су се Срби и Хрвати држали методологије које се држе Бошњаци и да су пописали своју дијаспору да би их у БиХ било више од 58 одсто, а Бошњака мање од 42 одсто.

Потпредсједник Народне скупштине Сенад Братић рекао је да су Бошњаци на данашњој сједници прегласани.

- Оспоравали смо Закон о обради и објављивању резултата пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године у цијелости, јер сматрамо да је покушај брисања из пописа око 200.000 људи чији су коријени овдје противзаконит и представља преседан - додао је Братић.

Стевандић је рекао да на сједници Комисије није било прегласавања, јер су све одлуке донесене седам према два, већ је оспорена могућност Клубу Бошњака да наметне своје мишљење и своје ставове осталим клубовима.

- Када је ријеч о Закону о обради и објављивању резултат пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године, сматрамо да је ово најлицемјернији покушај да се дозволи кориштење методологије једном народу, а оспори другим народима - истакао је Стевандић.

Предсједник Клуба Бошњака Мујо Хаџиомеровић рекао је да ће Клуб користити сва правна средства да побије правни основ на који се позива предлагач Закона о обради и објављивању резултат пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године, те додао да се одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике не може коментарисати, већ само поштивати и проводити.

Вијеће народа одбило је јуче вето бошњачког клуба на одлуку парламента Српске о расписивању референдума и на Закон о попису становништва.

Подсјећамо, Народна скупштина Српске усвојила је 15. јула Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике.

Референдум би требало да буде одржан 25. септембра а референдумско питање гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?".