latinica  ћирилица
02/09/2016 |  09:45 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Ђурић: Општа политичка клима мржње према Србима

Срби на Косову и Метохији живе у општој политичкој клими мржње према њима, а у посљедњих 16 година није урађено ништа на њиховој заштити, што потврђује и ноћашње лупање спомен-плоче убијеним жетеоцима у Старом Грацком, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

"Срби на Косову и Метохији су у све лошијем положају", указао је Ђурић.

Ђурић је рекао да би именовање нових чланова Управљачког тима за формирање заједнице српских општина могло коначно да значи наредак у изради статута те заједнице, под условом да Приштина направи прве конкретне кораке.

Он каже да је тешко процијенити када би коначно могла да буде формирана заједница српских општина јер је Приштина већ одавно пробила све договорене рокове и Срби на Косову чекају да пређе са ријечи на ђела.

"Ми послије свега што се дешавало вјерујемо само дјелима. Када будемо видјели прве конкретне кораке моћи ћемо да дамо неку оцјену. Чини се да формирање заједнице српских општина коначно ужива већу и потребну подршку међународне заједнице, али и Приштина мора коначно да пређе са ријечи на дјела и прекине са подгријавањем климе застрашивања албанског становништва са заједницом", рекао је Ђурић за РТС.

Он је објаснио да је одлука посланика Српске листе да не присуствују јучерашњој сједници парламента у Приштини условљена одсуством дијалога са српским представницима, испуњавања одредаба коалиционог споразума и свакодневних провокација Приштине у односу на представнике српске заједнице.

"Сједите, разговарајте са тим људима, испуните им оно што им нисте испунили, а обавезали сте се, па ће можда и њихов став бити другачији. Не тјерајте их да раде оно што је у супротности са општим ставом српског народа на Косову и Метохији и да они рјешавају статусна питања", поручио је Ђурић.

Он је рекао и да је јуче у школама на Косову и Метохији почела нова школска година и већина ђака који похађају наставу на српском језику добила је уџбенике.

"Има мањих проблема у једној школи у Гори и у још неким школама због дистрибуције уџбеника, али мислим да ће се то ријешити. Настава је јуче почела у 102 основне и средње школе и 16.000 ђака и 11.500 студената представљају будућност и покрајине и Србије", рекао је Ђурић.