latinica  ћирилица
15/09/2016 |  11:55 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

"Шуме РС" за шест мјесеци у плусу 2,68 милиона КМ

Ристо Марић, вршилац дужности директора овог привредног субјекта изјавио је да је Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" остварило у првом полугодишту ове године добит у пословању од 2,68 милиона КМ.
Шуме Републике Српске -
Шуме Републике Српске

Марић је рекао да су приходи износили 89,756 милиона КМ, а расходи 87,06 милиона КМ.

Сјеча је остварена са 1,346 милиона метара кубних, привлачење са 1,25 милиона метара кубних и реализација од 1,33 милиона метара кубних.

"Све се то креће у проценту од 100 одсто и можемо бити задовољни пословањем овог предузећа, а реално је очекивати да ћемо ову годину завршити са 100 одсто сјечом, извозом и реализацијом. Наплативост се креће између 96 и 97 одсто", рекао је Марић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да "Шуме Републике Српске" од бесправне сјече имају штету од 820.000 КМ, гђе је највећи дио те штете /24 одсто/ евидентиран на простору Шумског газдинства "Јахорина" са Пала, а због бесправне сјече поднесено је 916 пријава, од чега су 40 одсто кривичне пријаве.

Марић је рекао да је осам шумских газдинстава исказало губитак у пословању и најавио да ће доћи до смјена директора у оним организационим јединицама које на крају године буду имале губитак у пословању.

"Ово предузеће нема своју синдикалну кровну организацију или репрезентативни синдикат, него имамо грански синдикат. У фази смо да постигнемо договор са гранским синдикатом и да ово предузеће у наредном периоду изабере репрезентативни синдикат", навео је Марић.

Он је додао да сада у "Шумама Српске" постоји 30 организационих јединица и 30 синдикалних организација.

"Предузеће је од априла примило 132 приправника и они су на терету трошкова предузећа. Наш Пројектни центар примио је 67 радника, а укупно је негдје око 220 новопримљених. Не видим разлог да ми као јавно предузеће не примимо приправнике, а сви су шумарске струке, високообразовани, или средња стручна спрема", рекао је Марић.

Марић је навео да је у прошлој години овај привредни субјекат остварио добит у пословању од 9,96 милиона КМ, а која је према одлуци Владе Републике Српске распоређена тако што је 1,84 милиона КМ распоређено за покриће губитака из прошлих година по организационим дијеловима.

"Распоређено је 464.000 КМ на законске резерве, пет милиона чини дивиденду која је уплаћена закључно са седмим даном од дана доношења одлуке о расподјели добити, док је остали дио добити отишао на измирење обавеза према добављачима", рекао је Марић.