latinica  ћирилица
16/09/2016 |  07:39 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Додик и Николић на обиљежавању 100 године Битке на Кајмакчалану (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједници, Републике Српске Милорад Додик и Србије Томислав Николић, присуствовали су обиљежавању 100 година од Битке на Кајмакчалану, у којој је страдало пет хиљада српских војника.
Годишњица битке на Кајмакчалану - Фото: Screenshot
Годишњица битке на КајмакчалануФото: Screenshot

Предсједници Српске и Србије положили су вијенце, а Николић је поручио да "на стражи стоје српски војници које никада нисмо заборавили".

Николић је на централној свечаности, у оквиру Спомен комплекса на истоименом планинском врху, казао да се данас изграђују добро односи са свим земљама свијета и да се са Кајмакчлана шаље порука да је слобода наша трајна тежња.

"Побједама се поносимо, жртве принесене на олтар слободе не заборављамо, а садашњост и будућност видимо у пријатељству и сарадњи и са оним државама против којих смо војевали - никад не освајајући туђе, увек бранећи своје", истакао је Николић.

Како је рекао, Србија се данас уздиже, напредује и не напуштајући своје слободарске идеје гради добре односе са свим земљама свијета.

"Ова кота на планини Ниџе, поприште славе и страдања, није успјела да спријечи српску војску да посебно мотивисана незадрживо крене у продор и ослободи своју отаџбину", рекао је Николић.

Српска војска је, додао је, сачувала своје национално својство, сопствени опстанак као цјелине, аутономију и достојанство.

Он је истакао да је Кајмакчаланска битка која се недјељама одигравала, једна од најзначајнијих коју је српска војска водила у својој историји и једна од пресудних у Првом свјетском рату.

Казао је још и да је та битка била најсуровија офанзива читавог солунског војног похода и да завршена српском побједом са веома високом цијеном.

Томислав Николић (Фото: Screenshot )

Николић и Додик су, поводом обиљежавања стогодишњице битке на Кајмакчалану, положили вијенце и на Српском војничком гробљу у Битољу, на којем је сахрањен 1.321 српски војник из балканских ратова и Првог свјетског рата.

Битољ: Додик положио вијенац (Фото: Тањуг)

Цвијеће на спомен костурницу на гробљу положили су и министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, као и амбасадори држава савезница из Првог свјетског рата у Македонији и представници Удружења Срба из Македоније.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Охриду са представницима Срба у Македонији Иваном Стоиљковићем и Драганом Недељковићем. Додик, Стоиљковић и Недељковић разговарали су о положају Срба у Македонији, као и о актуелној политичкој ситуацији у регион.

Предсједници Српске и Србије јуче су положили вијенце и одали почаст страдалим српским војницима који су сахрањени на војничком гробљу Зејтинлик у Солуну. Додик је рекао да му је част да одајући помен српским ратницима покаже да српски народ представља јединствен национални корпус јер је и у тадашњој српској војсци било много Срба с простора данашње Републике Српске и БиХ.

Предсједник Српске је чувару Српског гробља у Солуну Ђорђу Михаиловићу уручио Орден части са сребрним зрацима због очувања културног и историјског насљеђа српског народа, као и у учвршћивању пријатељских односа Републике Српске и Грчке.