latinica  ћирилица
26/09/2016 |  22:44 ⇒ 27/09/2016 | 11:42 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА: Нови докази о постојању воде на Јупитеровом сателиту (ВИДЕО)

Америчка свемирска агенција (НАСА) објавила је вечерас да снимци које је начинио телескоп "Хабл" доказују да на Јупитеровом сателиту Европа постоји океан испуњен водом, који се налази испод неколико километара дебелог слоја леда.
Јупитеров сателит Европа (Фото:  NASA) -
Јупитеров сателит Европа (Фото: NASA)

Научници су навели да је могуће и постојање воде на површини Европе, као и да су нашли могуће доказе о постојању воде и на другим Јупитеровим природним сателитима.

Пол Херц, директор одјељења за астрофизику, рекао је да је задовољан открићем и да ће напокон на питање да ли постоји живот изван Земље моћи да понуди научни одговор.

"Гдје год има воде на Земљи, има и живота и храњивих материја, а с обзиром да је вода пронађена на Европи, то значи да тамо има и живота", сматра Херц.

Он је навео да је овај догађа појачао увјерење да се вода и хранљиве материје из скривених океана на Европи, могу наћи и на њеној површини, и да ће НАСА проучити могућност слетања на Јупитеров сателит, како би извршила додатна истраживања.

Масивни водени океани из унутрашњости мјесеца, како се вјерује, имају толику снагу да се вода редовно избацује на његову површину. Откриће је омогућено ултра-љубичастим камерама које су поправљене 2009. године.

Прошле седмице, НАСА је најавила да ће одржати телефонску конференцију на којој ће објелоданити изненађујуће активности које се дешавају на Европи, једном од 67 Јупитерових природних сателита.