latinica  ћирилица
30/09/2016 |  11:21 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

ЦИК: Све спремно, грађани изађите на изборе (ВИДЕО)

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Ахмет Шантић рекао је на конференцији за новинаре у Сарајеву да су извршене техничке припреме неопходне да у недјељу, 2. октобра, у 7.00 часова бирачка мјета буду отворена.
Ахмед Шантић - Фото: РТРС
Ахмед ШантићФото: РТРС

"Сутра ујутро од 7.00 часова до недјеље, 2. октобра, до 19.00 часова је период изборне ћутње и нема политичке промоције", истакао је Шантић на конференцији поводом одржавања локалних избора и обуке међународних изборних посматрача.

Шантић је подсјетио бираче да важећа идентификациона документа, потребна за излазак на изборе, морају бити издата од званичних органа БиХ, а то су пасош, лична карта или возачка дозвола.

"Позивам вас да у што већем броју изађете на изборе и заокружите политичку опцију која вам одговара", истакао је он.

Када је ријеч о гласачима који гласају путем поште, Шантић је рекао да је било пријављивања да се гласа, а да особе за то нису знале, те скренуо пажњу да се подаци о мјесту гласања могу добити на интернет страници ЦИК-а или путем СМС-а.

"Ако бирачки одбори немају информацију да се гласач налази на Изводу из главног бирачког списка, треба отићи на најближе бирачко мјесто за издавање такозваних непотврђених гласачких листића гђе ће им предсједник тог бирачког одбора омогућити да гласају на непотврђеним листићима", рекао је он.

Шантић је рекао да ако неко послије закључења Централног бирачког списка на дан избора, стекне бирачко право и добије личну карту, може на том истом мјесту које издаје непотврђене гласачке листиће да гласа.

Коментаришући захтјеве коалиције "Под лупом", Шантић је рекао да су неки наводи паушални јер немају чињенице и доказе. "Ко увиди неправилности и елементе кривичне одговорности дужан је као и ми да то достави надлежним органима на поступање", поручио је он.

Према његовим ријечима, било је 120 пријава за преурањену кампању, односно прије 2. септембра преко друштвених мрежа.

"Да ли је ријеч о плаћеном политичком оглашавању? Немамо правни основ да знамо ко је вршио и да ли је било плаћања. Не може се доказати да ли је плаћено политичко оглашавање", каже Шантић.

Према његовим ријечима, у Централни бирачки списак уписано је више од 3,2 милиона бирача, више од 451 овјерени политички субјекат и преко 30.000 кандидата.

"Имамо 6.000 овјерених посматрача, око 300 међународних посматарача, односно укупно око 6.000 невладиних организација-посматрача укључујући и политичке субјекте, али само ЦИК које је овјерио, придружиће нам се и преко 60.000 овјерених посматрача из општинских изборних комисија", најавио је Шантић.

Шантић је позвао посматраче да буду од 7.00 до 19.00 часова на гласачким мјестима и да захтијевају да се запажања о неправилностима упишу у записник о раду бирачког одбора. "Ако не буде тако, она ће бити одбачена ако не буду записана, нећемо моћи утицати на евентуалчне неправилности", додао је он.

Локални избори у БиХ биће одржани у недјељу, 2. октобра, а на њима ће грађани бирати власти у 141 локалној заједници, те у Брчко дистрикту, док избори ни ове године неће бити одржани за Град Мостар.

Бирачка мјеста биће отворена од 7.00 до 19.00 часова.

Локални избори биће спроведени за скупштине/вијећа 57 општина у Републици Српској, 74 општине у Федерацији БиХ /ФБиХ/, шест градова у Српској - Приједор, Бијељина, Бањалука, Добој, Зворник и Требиње, четири града у Федерацији - Бихаћ, Тузла, Зеница и Широки Бријег, те за Скупштину Брчко дистрикта.

На изборима ће бити изабрано 3.136 одборника/вијећника, од којих 26 представника националних мањина.

Грађани ће на изборима 2. октобра изабрати и 131 начелника у БиХ, те 10 градоначелника.

Извор: РТРС/Срна