latinica  ћирилица
28/10/2016 |  08:32 ⇒ 08:38 | Аутор: РТРС

Столтенберг: НАТО не жели нови Хладни рат

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да Алијанса не види Русију као пријетњу и не жели нови Хладни рат.

Столтенберг је за Би-Би-Си (BBC) рекао да је циљ планираног распоређивања додатних 4.000 војника у источној Европи "спречавање, а не изазивање сукоба".

Према његовим ријечима, НАТО не жели конфротацију с Русијом.

"Упркос тренутним тензијама, војна алијанса не сматра Русију пријетњом", казао је Столтенберг.

"BBC" оцјењује да су односи запада и Русије на најнижој тачки од Хладног рата.

Столтенберг је додао да НАТО тежи ка успостављању "кооперативнијих и конструктивнијих односа са Русијом".

Столтенберг је јуче рекао да читав низ земаља придружио иницијативи Канаде, Њемачке, Велике Британије и САД да размјесте мултинационалне батаљоне на источним границама Алијансе.

Како је рекао, Албанија, Италија, Пољска и Словенија ће сопственим снагама допунити батаљоне које у Литванији предводи Канада, док ће Хрватска, Белгија, Француска, Луксембург, Холандија и Норвешка својим капацитетима ојачати батаљон који предводи Њемачка.

Данска и Француска ће допунити батаљоне у Естонији, предвођене Лондоном, док ће Румунија и Велика Британија ојачати амерички батаљон у Пољској, пренио је Спутњик.

Он је подсјетио да је на самиту НАТО у Варшави постигнут договор да се почетком 2017. године размјесте додатна четири батаљона и изразио задовољство што се тај договор реализује.

Извор: ТАНЈУГ