latinica  ћирилица
26/11/2016 |  07:51 ⇒ 27/11/2016 | 08:24 | Аутор: РТРС

Преминуо Фидел Кастро - за многе симбол отпора, а друге диктатор (ВИДЕО)

Бивши кубански предсjедник Фидел Кастро, револуционарни вођа који је изградио комунистичку државу на прагу САД и 50 година пркосио америчким напорима у циљу његовог свргавања, преминуо је у петак увече у 90. години, јавила је кубанска државна телевизија.
Фидел Кастро - Фото: Getty Images
Фидел КастроФото: Getty Images

Свјетска вијест дана је смрт Фидела Кастра. На Куби је проглашена деветодневна жалост због смрти револуционарног вође који је изградио комунистичку државу на прагу Америке. Његово тијело кремирано је данас, а сахрана ће бити обављена 4. децембра у историјском граду Сантијаго де Куба.

Предсjедник Кубе Раул Кастро саопштио је нешто послије поноћи дрхватим гласом на националној телевизији да је његов старији брат преминуо у петак у 22.29 сати, а саопштење је завршио узвикујући револуционарни слоган: "Ка побиједи, увијек!".

Раул Кастро који је преузео власт након што је његов старији брат Фидел хоспитализован 2006. године.

Једна од водећих свјетских фигура у другој половини 20. вијека, Фидел Кастро је имао изузетно велики утицај с обзиром на величину његове мале карипске острвске земље.

Преживио је амерички трговински ембарго и многобројне покушаје убиства и на власти надживио девет америчких предсједника. Са само 32 године постао је најмлађи лидер у Латинској Америци, а неприкосновени вођа свог народа био је готово 50 година.

Герилац у зеленој униформи покренуо је економску и социјалну револуцију, при чему му је помагао и Ернесто Че Гевара. Срушио је опозицију на Куби, водио комунистичку карипску земљу кроз хладни рат и доживио историјску обнову дипломатских веза са Вашингтоном прошле године. Револуција је за њега била борба будућности и прошлости.

Бивши револуционар, био је главни секретар Комунистичке партије, предсједник и премијер Кубе.

Његове присталице га сматрају човјеком који је дао Кубу народу, а његови противници га оптужују да је сузбио опозицију у земљи.

Вијест о смрти дугогодишњег кубанског лидера Фидела Кастра изазвала је опречне реакције - док у Хавани тугују, на улицама Мајамија се слави, а неки садашњи и бивши страни лидери изразили су жаљење због смрти револуционарног вође, преносе агенције.

Докторирао је право на Универзитету у Хавани 1950. године, на након студија организује револуционарни покрет против Фулгенсија Батисте.

На Куби је проглашена деветодневна жалост због Кастрове смрти, а сахрана ће бити одржана 4. децембра.

Извор: РТРС/Агенције