latinica  ћирилица
26/11/2016 |  08:01 ⇒ 27/11/2016 | 08:24 | Аутор: РТРС

"Ствараоци Републике Српске": Приоритет очување Српске и мир (ВИДЕО/ФОТО)

На Свечаном сабору Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", који је одржан данас на Јахорини, усвојена је Декларација о очувању Српске, те упућена порука свим политичким странкама у Републици да се сагласе о виталним националним интересима.
Ствараоци Републике Српске (архив) - Фото: СРНА
Ствараоци Републике Српске (архив)Фото: СРНА

Предсједник Асоцијације Момчило Крајишник рекао је да се ова организација залаже за мир и очување Републике Српске, што је и главна порука данашњег скупа, који је одржан поводом 25 година од одржавања прве Скупштине српског народа у БиХ.

Крајишник је нагласио да Декларација представља и својеврсну поруку која се односи актуелне догађаје у Републици Српској, посебно када је ријеч о Дану Републике и улози високог предстваника.

"У Декларацији наглашавамо да би политичке странке у Републици Српској требало да се ујединити, закопају ратне сјекире и почну заједно радити с циљем остварења националног интереса", рекао је Крајишник и додао да се нада да ће тако и бити урађено.

Крајишник је напоменуо да било какви расколи међунационални или унутар једног народа нису добродошли и да шкоде свима.

"Политичке странке требало би да се такмиче у економском програму, те у програму како да буде боље", рекао је Крајишник и додао да чланови ове асоцијације не шаљу поруку само актуелним политичарима, већ и будућим генерацијама, јер им је стало да млади остају на овим просторима.

Свечани сабор Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" (ФОТО:СРНА)

Крајишник је рекао да је проблематизовање Дана Републике штетно не само за Републику Српску, већ и за други народ и да то удаљава српски народ од БиХ, што није добро.

"Више треба радити на приближавању, а не на расколу", нагласио је Крајишник.

Он каже да је став Асоцијације да је Република Српска трајна категорија и да сви који покушавају да је укину "раде лоше посао", додајући да се у БиХ ништа не може десити без сагласности три народа и то би требало да буде орјентир свима.

"Није добро када се не навија за своју земљу у којој живите, а не можете имати позитиван однос ако вам у њој није лијепо. Свима нам може бити лијепо у БиХ", поручио је Крајишник.

Потпредсједник Координационог одбора Асоцијације Слободан Бијелић рекао је да су са Јахорине одлазиле мирољубиве и упозоравајуће поруке у свијет и према међународној заједници, која је непрекидно актер на "несрећном парчету Европе који се још увијек зове БиХ".

"Данас обиљежавамо 25 година нашег првог искорака и упозорења БиХ и осталим такозваним партнертима у ондашњој БиХ. Данас смо упутили међународној заједници и нашим партнерима у БиХ и другим политичким факторима у Републици Српској један документ од оних који сматрају да имају довољно знања, искуства, мудрости и савјести да би могли упозорити на оно што се потенцијално може догађати у дејтонској БиХ", рекао је Бијелић.

Он је нагласио да је то суштина њиховог настојања, уз жељу да се не заборави ни оно што је учињено прије 25 година, као ни бројни актери једног историјског искорака Срба у БиХ.

Бијелић је оцијено да су изјаве о укидању Републике Српске веома неозбиљне, наводећи да међународне околности данас "нису једнаке оном `клинтонизму` који је постојао 1995. године".

"Дејтонски споразум је спона спољне политике /бившег америчког предсједника/ Била Клинтона. Веома је неозбиљно говорити о његовој промјени са унутрашњег плана или микро региона, односно из сусједних земаља које су обавезне да чувају и гарантују Дејтонски споразум и овакву БиХ", рекао је Бијелић.

Он сматра да не постоје међународне околности нити добра воља да се измјени Дејтонски споразум.

"Уколико бисмо спекулисали шта би било кад би било, наравно да смо ми за миран разлаз или дисолуцију, а партнери у Федерацији БиХ нека се договоре како ће", рекао је Бијелић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао да је данас присуствовао Свечаном сабору Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" како би поздравио људе који су доносили историјске одлуке, које су имале велики значај за стварање Републике Српске.

"Не треба заборавити да је све кренуло 1991. године на Петровдан када је основан СДС. Република Српска створена, стасавала и сазријевала у изузетно тешким и сложеним околностима", рекао је Говедарица.

Подсјетивши да је Република Српска у Дејтону добила свој статус у БиХ, Говедарица је рекао да је данашња Декларација о очувању Српске саткана на дејтонским тековинама.

"Наше је право да чувамо Републику Српску која унутра мора да буде на стабилним ногама, а, са друге стране, наш је задатак да чувамо и њене спољне границе. Морамо да имамо на уму стабилност БиХ, Републике Српске и ФБиХ, исто тако и стабилност региона и да живимо у миру", рекао је Говедарица.

На Свечаном сабору Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" додијељена су признања "Октобарска споменица 1991", док је Скупштини града Бањалука упућена иницијатива да у том граду буде постављена биста Николи Кољевићу, једном од најзначајнијих стваралаца Српске.

Сабору су присуствовали чланови Асоцијације, интелектуалци и многи који су заслужни за стварање Републике Српске.

Извор: РТРС/Срна