latinica  ћирилица
26/11/2016 |  16:22 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Американци ће до Нове године потрошити 618 милијарди евра

Онлајн продаја у САД забиљежила је нови историјски рекорд захваљујући тзв. црном петку, када су попусти у трговинама и до 90 одсто.
Интернет куповина - Фото: илустрација
Интернет куповинаФото: илустрација

Иако је "црни петак" постао познат по сценама великих гужви у тржним центрима, изгледа да се центар догађаја сели на интернет. Тако је јуче до 15 часова по њујоршком времену преко онлајн куповине извршен трансфер невјероватних 1,3 милијарде долара - око 1,22 милијарде евра.

Најниже цијене нудио је Амазон, а интернет продаја центра Мејсис била је толико загушена да је страница пала најмање три пута, преноси Ројтерс.

Укупни трансфер новца дан прије "црног петка" достигао је око милијарду евра, што чини раст од чак 14 одсто у односу на 2015. годину.

Иако је број купаца у тржним центрима у петак поподне растао, повећање промета се није могло мјерити са прометом који је забиљежен на интернету.

Национална потрошачка федерација предвиђа да ће укупна куповна моћ овогодишње сезоне празника порасти за око 3,6 одсто у односу на 2015, што значи да би Американци до Нове године могли потрошити вртоглавих 655 милијарди долара или 618 милијарди евра.

Овакав раст потрошње аналитичари правдају порастом просјечне сатнице и најнижим процентом незапослености у посљедњих осам година, а која износи свега 4,9 одсто.

Извор: Ројтерс