latinica  ћирилица
26/11/2016 |  18:12 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Мост на Рачи у мраку већ годину дана!? (ВИДЕО)

Мост "Европа" на ријеци Сави који повезује граничне прелазе Србије и БиХ у Рачи већ дуже вријеме није освијетљен.
Мост на Рачи у мраку -
Мост на Рачи у мраку

Изграђен је прије шест година средствима Владе Србије из Националног инвестиционог плана. Мост изграђен 2010. године коштао је око 11 милиона марака, али јавна расвјета није у функцији, због чега возачи негодују.

У августу прошле године у дану обиљежавања егзодуса у акцији "Олуја" мост на Рачи је посљедњи пут био освијетљен.

У Граничној полицији БиХ кажу да су њихове колеге на граничном прелазу Рача у Србији у неколико наврата тражиле од надлежних да се ријеши проблем јавне расвјете.

Предраг Сантрач, инспектор за граничну контролу ГП БиХ - Бијељина каће да је то у надлежности Србије, та да је дошло до неких проблема између инвеститора и извођача радова. Навео је да су колеге из Србије у више наврата слале захтјеве за санацију расвјете, али да одговора још нема. Признаје да је ово тешка ситуација и за возаче и полицијске службенике који овдје раде.

- Ми можемо платити прикључак за електтричну енергију, али не можемо довести вод до одређеног граничног прелаза.  Дакле, потребно је више разумијевања кад је у питању Управа. Ми искључиво одржавамо подручја која територијално припадају граничном прелазу, а све оно што излази ван граничног прелаза није у нашој надлежности - навео је портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

У Електро-Бијељини истичу да се баве снабдијевањем граничног прелаза електричном енергијом, као и посљедње полицијске кућице која се налази испред моста на територији Републике Српске.

Директор Електро-Бијењине Недељко Ћорић рекао је да то предузеће није имало захтјев од Путева Србије, нити било кога другог да се укључе у снабдијевање моста на Рачи. Наводи да су спремни да изнађу могућност да овај мост буде освијетљен и безбједан за саобраћај, уколико им се неко обрати са таквим захтјевом.

Из Путева Србије и ресорног Министарства Србије нисмо добили одговор ко је надлежан и када ће овај проблем бити ријешен. Када ће "Европа" на Сави као најљепши мост који спаја Србе из Републике Српске и Србије бити освијетљен - нико нема конкретан одговор.