latinica  ћирилица
27/11/2016 |  13:48 | Аутор: РТРС

Линта: Европа да осуди Китаровићеву због подршке усташтву

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је шокантно то што се предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић сликала са усташком заставом и позвао Министарство спољних послова Србије да од Европске комисије и Европског парламента затражи да то осуде.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Посебно је шокантна њена изјава да у томе не види ништа спорно", навео је Линта у писаној изјави медијима.

Он сматра да је ово разлог за преиспитовање односа са званичним Загребом.

Према његовим ријечима, то је још један доказ да Китаровићева отворено подржава усташе и усташку идеологију.

"Њене повремене изјаве у којима осуђује усташтво су декларативног карактера и искључиво намијењене за спољну употребу када се сусретне са представницима страних држава и међународних организација", навео је Линта.

Он подсјећа да Китаровићева, као врховни командант хрватских оружаних снага, није осудила мису за усташке генерале и злочинце на којој је војни викар 3. гардијске бригаде славио усташтво.

Линта каже да се Китаровићева прави да има слаб слух јер на фудбалским утакмицама на којима игра Хрватска не чује када навијачи узвикују усташки поздрав "за дом спремни".

На друштвеним мрежама објављена је фотографија Китаровићеве са заставом са првим бијелим пољем на шаховници која се сматра усташком јер је кориштена за вријеме Независне Државе Хрватске у Другом свјетском рату.

Из кабинета хрватског предсједника саопштили су да не виде ништа спорно у томе што се Китаровићева недавно сликала са усташком заставом.

Фотографију је објавио универзитетски професор у Торонту Тихомир Јањичек који се обратио јавности објавом на "Фејсбуку" у којој је захвалио Китаровићевој на "искреном хрватству".

Извор: Срна