latinica  ћирилица
27/11/2016 |  18:39 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Хрватска се не одриче усташтва; Срби траже реакцију Европе (ВИДЕО)

Данас оштра реаговања на фотографију хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић са усташком заставом. Због најновије потврде да је у Хрватској на сцени рехабилитација усташтва, српски званичници траже осуду Европске комисије и Европског парламента.
Објављена фотографија Китаровићеве са усташком заставом (Фото: Facebook/Tihomir Janjicek) -
Објављена фотографија Китаровићеве са усташком заставом (Фото: Facebook/Tihomir Janjicek)

Неспорном сматрају наклоност предсједнице Хрватске усташтву. Упозоравају да забрињава изостанак осуде хрватског друштва.

Откако је ушла у Европску унију, њена најмлађа чланица – Хрватска, ниже скандале мотивисане усташком идеологијом. Овај пут у центру пажње је, ни мање ни више, него тамошња предсједница. И то захваљујући фотографији на којој држи заставу са првим бијелим пољем на шаховници - заставом НДХ у Другом свјетском рату. Њен кабинет у томе не види ништа спорно. Не види, чини се, ни цијела Хрватска. Ћути сада, као што је ћутала и када се Китаровићева, као први високи функционер ове земље, у Блајбургу поклонила стријељаним усташама. Српског министра Александра Вулина та ћутња посебно брине.

"Када се лупају ћириличне табле у Вуковару, то је усташтво и то је фашизам. Када се слика крај усташке заставе, то је усташтво и то је фашизам. Када се говори да је Јасеновац радни логор, то је вријеђање жртава, не само српских, јеврејских и ромских, већ свих холокауста и сваке жртве Другог свјетског рата. Нема осуде тога и о томе треба говорити", рекао је 
Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Савез Срба из региона у дилеми је чиме више шокиран - фотографијом или тврдњом да на њој нема ништа спорно. За предсједника Савеза Миодрага Линту ово је нови повод да Србија преиспита однос са званичним Загребом.

- Повремене изјаве хрватске предсједнице да она, тобоже, осуђује усташтво су, прије свега, декларативног карактера и намијењене су за спољну употребу када разговара са међународном заједницом - каже Линта.

Да су Хрвати антифашисти по диктату, тврди и директор Веритаса Саво Штрбац. Хрватска предсједница подсјетила га је на њеног претходника Стјепана Месић који је 1992. као високи функционер у Аустралији промовисао усташтво.

- Овакво понашање је типично код свих хрватских политичких функционера. Они су врло практични. Кад треба да буду антифашисти и обрнуто...нешто за домаћу употребу, а нешто за вањску - рекао је Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра Веритас.

То је, сматрају добро упућени, доказ да Хрватска није извршила деусташизацију, нити жели да то учини. То потврђује свакодневдним примјерима усташтва. Од оних са спортских терена - узвика "За дом спремни" и кукастог крста, преко прославе "Олује", концерта Томпсона под покровитељством хрватског јавног сервиса, до подизања споменика усташком терористи Мири Барешићу и рехабилитације злочинца Алојзија Степинца. А модерна, антифашистичка Европа и даље ћути.