latinica  ћирилица
28/11/2016 |  09:43 | Аутор: РТРС

Фолксваген гради фабрику у Алжиру

Њемачки Фолксваген потписао је споразум са алжирским партнером за продају, компанијом Совак, о изградњи погона за монтажу возила у тој сјеверноафричкој земљи, саопштио је менаџмент њемачког произвођача аутомобила на конференцији за новинаре.

Према споразуму, вриједном 160 милиона евра (170 милиона долара), фабрика ће избацити први аутомобил са производне траке у јуну 2017. године, а очекује се да ће повећати производњу на више од 100 возила дневно, преноси агенција Франс прес.

Погон ће бити изграђен у месту Релизане, 320 километара југозападно од Алжира.

"Фолксваген група се одлучила да учествује у пројекту фирме Совак... пошто успјешно сарађујемо с нашим продајним партнером дуги низ година", рекао је извршни директор Фолксвагена Јозеф Бомерт.

"За нас је ово логичан корак према повећању продаје возила у Алжиру на дуги рок", рекао је на свечаном потписивању споразума генерални директор компаније Совак, Мурад Улми.

Алжирски министар индустрије Абдешелам Бучуареб, који је такође присуствовао свечаности, изјавио је да "ново мјешовито предузеће Совака и Фолксвагена... показује да су улагања и иновација могуће у Алжиру".

Фабрика ће производити неколико модела, укључујући "фолксваген голф", "сеат Ибицу", "шкоду октавију", као и "кеди".

Фолксваген је други произвођач аутомобила који оснива фабрику у Алжиру, послије француског Реноа који је тамо отворио погон вриједан више милиона евра у новембру 2014.

Извор: Танјуг