latinica  ћирилица
28/11/2016 |  10:04 | Аутор: РТРС

Сребреница: Влада Српске обезбиједила 100.000 КМ помоћи

Влада Републике Српске обезбиједила је 100.000 КМ подстицајних средстава за развој пољопривреде на подручју општине Сребреница.
Сребреница - фабрика за прераду воћа Фуд Валеј - Фото: СРНА
Сребреница - фабрика за прераду воћа Фуд ВалејФото: СРНА

Средства ће бити уплаћена скеланској фабрици за прераду воћа "Фуд валеј", која ће својим кооперантима обезбиједити агротехничка средства потребна за одржавање малињака.

Ова фабрика је један од носилаца пољопривредног развоја у овом дијелу сребреничке општине са годишњим откупом од 500 тона малине. Заједничким програмом са Владом Српске желе проширити капацитете и пружити помоћ кооперантима.

"Подстицајна средства нам много значе и искористићемо их да помогнемо пољопривредним произвођачима куповином опреме и машина који ће нашим кооперантима бити уступљени на коришћење", рекао је директор ове фирме Милош Катанић.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић каже да у Скеланима скоро да нема домаћинства које се не бави производњом малине, а управо ће улагање у пољопривреду, односно малинарство, бити приоритет у развоју овог дијела општине.

"Општина Сребреница је до сада имала годишњу производњу од 1.200 тона малине. Наш план је да ту количину утростручимо. Имамо потпуну подршку Владе Републике Српске и сигуран сам да ћемо успјети у томе", истиче Грујичић.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске прије неколико дана најављена је израда Програма развоја за области пољопривреде, шумарства и водопривреде за Сребреницу који ће општинском руководству помоћи у планирању активности у правцу развоја општине у наредне четири године.

Извор: СРНА