latinica  ћирилица
29/11/2016 |  09:24 ⇒ 13:51 | Аутор: РТРС

Иванић: Правосуђе да покрене истрагу у вези са Радончићевим свједочењем

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је обавеза правосудних органа да спроведу истрагу поводом свједочења предсједника СББ-а Фахрудина Радончића који је рекао да је иза убиства српског свата стајао пројекат државног руководства из тог доба.
Младен Иванић (фото: © Танјуг/ Драган Кујунџић) -
Младен Иванић (фото: © Танјуг/ Драган Кујунџић)

- С обзиром на то и да правосуђе у Републици Српској има право да истражује ратне злочине, мислим да би, ако у неко разумно вријеме то не ураде институције БиХ, истрагу требало да покрене правосуђе у Српској - рекао је Иванић за "Глас Српске", коментаришући свједочење Радончића у Приштини у случају Кељеменди када је навео да је иза убиства Николе Гардовића у Сарајеву у марту 1992. године, а што је био окидач за рат, стајало тадашње највише бошњачко руководство.

Говорећи о европском путу БиХ, Иванић је нагласио да статус кандидата за ЕУ не зависи од упитника већ од политичког амбијента.

- Статус кандидата нећемо добити без промјене политичког имиџа и зато остаје неколико кључних обавеза, посебно пред партијама у Федерацији БиХ. То су питања Мостара, одлуке "Сејдић-Финци" и позитивнијег амбијента. Од тога зависи европски пут, а не од упитника /Европске комисије/ - додао је Иванић.

Он сматра да у приједлогу буџета заједничких институција БиХ нису могле бити остварене уштеде, јер је тај приједлог у складу са вишегодишњим договором ентитетских влада и Савјета министара БиХ.

Извор: СРНА