latinica  ћирилица
29/11/2016 |  11:32 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Ускоро заједничка сједница СМ БиХ и хрватске Владе

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и министар спољних и европских послова Хрватске Давор Иво Штир потврдили су опредјељење да се у скорије вријеме организује заједничка сједница Владе Хрватске и Савјета министара БиХ.

Током заједничке сједнице требало би бити потписано неколико усаглашених споразума из области запошљавања, заштите тајних података, туризма и спољне трговине.

Црнадак је пренио Штиру да је за БиХ од великог значаја наставак инфраструктурног повезивања БиХ и Хрватске и да је у том смислу главни приоритет изградња моста на Сави код Градишке, те је замолио саговорника да Хрватска са своје стране учини све како би изградња почела што прије.

Разговарано је и о наставку спољнотрговинске сарадње двије земље, што је за БиХ посебно значајно јер је Хрватска трећи спољнотрговински партнер БиХ, са годишњом размјеном од 2,6 милијарди КМ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је информисао хрватског колегу да је за БиХ и даље веома значајно рјешавање питања одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској, те да БиХ очекује заједнички приступ рјешавању овог питања уз поштовање конвенције из Еспа, која се односи на процјену заштите животне средине преко државних граница.

Министри су поновили опредијељеност обје земље да сви ратни злочини морају бити истражени и да сви починиоци одговарају, те су у том контексту подвукли значај што боље сарадње правосудних институција с циљем избјегавања било каквих неспоразума.

Потврђена је и снажна подршка Хрватске процесу европских интеграција БиХ, као и опредијељеност Хрватске поштовању Дејтонског споразума и равноправности три конститутивна народа у БиХ.

Црнадак и Штир састали су се непосредно прије министарског састанка земаља Вишеградске групе и западног Балкана, који се одржава у Варшави.

Извор: СРНА