latinica  ћирилица
29/11/2016 |  13:58 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Мектићеве изјаве под лупом етичке комисије ВСТС

Високи судски и тужилачки савјет БиХ наложило је етичкој комисији да прегледа медијске изјаве министра безбједности Драгана Мектића, како би се утврдило да ли је дошло до неоснованих напада на Тужилаштво БиХ.
Драган Мектић - Фото: СРНА
Драган МектићФото: СРНА

Одлучујући по захтјеву Тужилаштва БиХ да се осигура “заштита независности институције“ због медијских иступа, ВСТС је донио одлуку да етичка комисија прво прегледа недавне интервјуе и јавне наступе како би оцијенила да ли је дошло до неоснованих напада.

Етичкој комисији дат је рок до сутра, како би се на другом дану сједнице ВСТС-а донио закључак по захтјеву Тужилаштва БиХ.

Колегиј Канцеларије вршиоца дужности главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић упутио је ВСТС-а и Савјету министара, реаговање поводом Мектићевих медијских иступа, а у којем траже заштиту ове институције.

Предсједник ВСТВС-а Милан Тегелтија сматра како су неки од Мектићевих навода били “неосновани“.

“Господин Мектић није ресорни министар за Тужилаштво БиХ, то би био министар правде. Међутим, у интервјуима дао је неке неосноване наводе и говорио је по 45 минута о тужилаштвима, а мање од 15 о безбједности“, рекао је Тегелтија.

Ружица Јукић, потпредсједница ВСТС-а, рекла је да нису сви наводи Мектића били за осуду, појашњавајући како не сматра да је “истицање како неке истраге трају по више година“ неоснован напад.

“Међутим, било је и неких неприхватљивих иступа, посебно у вези са главног тужитељком“, рекла је Јукић.

Судија Врховног суда Федерације БиХ Горан Незировић рекао је да не може разматрати све недавне изјаве министра Мектића и затражио је да се конкретизира који су наводи проблематични, након чега је усвојен закључак да етичка комисија прегледа недавне изјаве и направи приједлог закључка.