latinica  ћирилица
29/11/2016 |  15:16 | Аутор: РТРС

Бојић: Значајна пажња проблемима лица са инвалидитетом

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић изјавио је данас у Бриселу да парламентарно тијело на чијем је челу посвећује значајну пажњу проблемима са којима се сусрећу лица с инвалидитетом.
Борислав Бојић - Фото: РТРС
Борислав БојићФото: РТРС

Бојић и његов замјеник Халид Гењац учествовали су у раду Интерпарламентарне конференције о спречавању дискриминације лица са инвалидитетом у региону у процесу проширења ЕУ, која је данас завршена у Бриселу, саопштено је из парламента БиХ.

Овом скупу присуствовали су представници парламената из земаља у процесу приступања ЕУ, као и посланици Европског парламента, те бројни експерти и представници невладиног сектора.

Бојић је подсјетио да Заједничка комисија за људска права парламента БиХ сваке године, у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, невладиним организацијама, удружењима и међународним организацијама, обиљежава 3. децембар, Међународни дан лица са инвалидитетом, и нагласио да постоји значајан ангажман и других институција на нивоу БиХ у чијој је надлежности ово питање.

Према његовим ријечима, Савјет министара БиХ, с циљем обезбјеђивања координације и јачања сарадње свих нивоа власти, те промоције људских права лица са инвалидитетом, успоставио је Савјет за лица са инвалидитетом БиХ, али су овлаштења Савјета и ресурси недовољни да обезбиједе квалитетнији положај ове популације у БиХ.

Бојић је упозорио да се лица са инвалидитетом у БиХ још суочавају са мноштвом препрека у приступачности, образовању, запошљавању, становању, здравственој и социјалној заштити, те, како је навео, спадају у најугроженију и најрањивију категорију друштва.

Због тога, рекао је Бојић, у БиХ треба уједначити праксу у примјени закона и јасно дефинисати дјелокруг јавних органа власти у ентитетима, дистрикту, кантонима, градовима и општинама које раде са лицима са инвалидитетом.

Он сматра да је неопходно обезбиједити досљедну примјену до сада донесених прописа о лицима са инвалидитетом, те постићи бољу координацију, размјену информација и искустава свих органа власти, као и невладиних организација, које се баве питањем лица са инвалидитетом.

Током дводневне конференције, коју је организовала Јединица за претприступно дјеловање Европског парламента у сарадњи са Комитетом за запошљавање и социјална питања и Комитетом за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове Европског парламента, парламентарци из земаља у процесу проширења ЕУ упознати су о стратешким документима и најбољим праксама спречавања дискриминације лица са инвалидитетом.

Извор: СРНА