latinica  ћирилица
29/11/2016 |  17:57 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

ВСТС: У БиХ не постоји правосудна мафија

У БиХ не постоји правосудна мафија, али има коруптивних проблема, закључено је данас на сједници Високог судског и тужилачког савјета БиХ након расправе о информацији о раду Тужилаштва БиХ који је поднијела потпредсједник Савјета Јадранка Локмић-Мисирача.
Милан Тегелтија, предсједник ВСТС - Фото: РТРС
Милан Тегелтија, предсједник ВСТСФото: РТРС

У информацији је, између осталог, наведена изјава предсједника Суда БиХ Медџиде Кресо која је још прије двије године изјавила Телевизији Федерације БиХ да постоји правосудна мафија, што је изазвало велико неповјерење грађана у правосудни систем БиХ.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија рекао је да је Кресо касније образложила ову изјаву, која није "дошла до ушију јавности" на начин на који је требало.

"Ријеч је о изјави коју је предсједник Суда БиХ касније обезвриједила изјавом да је то чула од неких људи, те да је она пренијела њихов, а не свој лични став", додао је Тегелтија.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић сматра да је Кресо требало да предочи релевантној институцији, односно Тужилаштву БиХ, информацију о постојању правосудне мафије, уколико је за њу сазнала, а да је ВСТС требало њу да позове да разговарају о том крупном проблему.

"Након њене изјаве о правосудној мафији, та ријеч се појављивала гдје год смо се ми појавили. Ми не можемо утицати на ријечи носиоца правосудне функције јер се тиме урушава кредибилитет правосуђа", подсјетила је Јукићева.

Она је нагласила да онај ко да такву изјаву мора пружити доказе и именом и презименом указати на такве особе.

"Изговорене ријечи предсједника Суда пољуљале су све што смо радили у протеклих 10 година", нагласила је Јукићева.

Члан Савјета Зијад Кадрић сматра да ВСТС није на вријеме реаговао на изјаву Медџиде Кресо која је, како је навео, отворила Пандорину кутију.

"Требало је реаговати на вријеме, а сада носимо терет и баласт онога што се догађало. Имамо готово свакодневне иступе министра безбједности Драгана Мектића који држи лекције о раду правосуђа, због чега нарочито Тужилаштво осјећа огроман притисак на свој рад", рекао је Кадрић.

Члан Савјета Горан Незировић, поводом изнесених тврдњи у медијима да није ријешен ниједан предмет корупције и да у Тужилаштву стоје многи неријешени предмети, успротивио се стварању утиска у јавности да је цијело правосуђе корумпирано.

"Вршилац дужности главног тужиоца треба да каже о чему се ради и шта мисли да уради на том питању, а ВСТС има могућност да реагује кривичним и дисциплинским поступцима. Систем функционише и може се доказати да ли постоје индиције о неправилностима у правосуђу", тврди Незировић.

ВСТС је информацију Јадранке Локмић-Мисирача примио к знању.

Извор: Срна