latinica  ћирилица
29/11/2016 |  20:43 | Аутор: РТРС

Арапи у БиХ граде насеља за 100 000 људи

Арапски инвеститори у Сарајеву граде смјештај за 100.000 људи, пише потрал БизнисИнфо.
Арапски инвеститори у Сарајеву граде смјештај за 100.000 људи (фото: www.biznisinfo.ba) -
Арапски инвеститори у Сарајеву граде смјештај за 100.000 људи (фото: www.biznisinfo.ba)

У Сарајеву и околини тренутно је у изградњи, или се припрема изградња неколико десетина резиденцијалних насеља чији су васници инвеститори из арапских земаља. Према процјенама овог портала, ако би сва ова насеља била изграђена, осигурали би се смјештајни капацитети за чак 100.000 људи,.

Једно од првих насеља ове врсте које је већ отворено је Сарајево Рисорт Осеник, са 160 објеката, које може примити 1125 особа. Уз сами Осеник гради се слично насеље – Орхид Рисорт.

Још раније је отворено насеље Ал Џазира Резеденшл, у Доброшевићима, у Новом Граду, које је било прво те врсте у БиХ.

Компанија Раваси Рил Естејт увелико гради насеље Кантри Сајд Рисорт у Црепљанима, општина Хаџићи, и оно би, како се сазнаје, требало бити отворено средином 2018. године. Продаја кућа у пуном је јеку. Насеље ће бити затвореног типа а садржаваће 108 вила и 11 зграда, уз језеро и друге садржаје, слично као Осеник.

У Хаџићима је при крају и изградња насеља Тарчин Форест Рисорт које се састоји од 230 вила и великог броја других зграда.

Компанија "Ал Моса" најавила је градњу Дурановићи резиденшл рисорт, такође у Хаџићима, а у истој општини планирана је градња насеља Сарајево Сан са 58 вила, као и насеља Грин Хилс Рисорт са 86 парцела. У Хаџићима, општини која је најинтересантнија инвеститорима из заливских земаља, најављена је и градња насеља Урика рисорт, Анор Рисорт и других.

Компанија "Ал Дyар Рил Естејт" гради насеље Илиџа Рисорт у Блажују. Ријеч о луксузном насељу с пет звјездица у које ће бити уложено 13 милиона евра.

Иста компанија гради још једно резиденцијално насеље у Блажују које је названо Алмонтаза, а радови су у току. Оба насеља имају по више стотина стамбених јединица а налазе се једно поред другог. Ова компанија раније је најавила да има у плану градити седам насеља у Сарајеву.

У Влакову на Илиџи најављена је изградња насеља Влаково Рисорт, које ће градити “Унион Рил Естејт Компани“.

Неколико насеља никнуће и у близини Врела Босне. “Кувајт Инвестмент Компани“ већ је добила дозволе за градњу вила, а на том подручју желе градити и друге компаније. Међу њима је и Малак груп, која жели градити насеље Малак рисорт на Врелу Босне.

Највећи од свих пројеката које ће финансирати арапски улагачи је Нова Илиџа. Ријеч је о пројекту који би могао примити чак 40.000 становника. Начелник Илиџе Сенаид Мемић рекао је недавно да се нада да ће ускоро бити отклоњене административне баријере да се крене с реализацијом овог пројекта.

С друге стране, изнад старог дијела Сарајева, тачније на Хладиводама, гради се Сараја Ресорт, са 90 вила и 90 станова. Продаја кућа и станова увелико је у току.

У близини, на подручју Старог Града, налазиће се насеље Дема Ресорт, од неких 30-ак вила.

Треба споменути и Пољине Хилс, насеље од 211 вила и 10 стамбених зграда које гради компанија “Ал Сиди“.

Компанија "Грин Вали“ из Дубаија најавила је градњу два насеља у Вогошћи. Грин Вали градиће се на 73.000 квадратних метара, са 106 вила и 224 апартмана, те бројним другим објектима и садржајима, у насељу Свраке.

Њихов други најављени пројекат је Салам сити у Доњој Вогошћи, на 134.000 квадратних метара. Речено је да ће он садржавати 300 луксузних вила, хотеле, угоститељске објекте, отворени базен, терене за кошарку и тенис, ресторане, кафиће, супермаркет и џамију.

Тренутно се на подручју ове општине гради насеље Хотон поље, а разматра се могућност изградње још два резиденцијална насеља на локалитету Градина, али нема званичних информација ко су инвеститори.

Осим тога, компанија “Ал Нами“ најављује градњу насеља Небокај Форест Рисорт, такође на подручју опћине Вогошћа.

Луксузно насеље требало би никнути и у Брези крај Сарајева, гдје кувајтска компанија “Сенабил“ жели градити Смрековица Ресорт.

У Илијашу код Сарајева ускоро ће почети градња апартманског насеља “Горњи Кадарићи“ укупне површине 6,7 хектара. Инвеститор је “Унион Рил Естејт Компани“ а општина је приступила изради регулационог плана. Један рисорт у Илијашу је већ изграђен, у насељу Поповићи, а у плану их је још неколико, између осталих и Јасмин рисорт.


У сарајевској општини Трново је почела изградња туристичко-стамбеног града Бурој Озоне који би требао имати више од 1.000 вила и више од 70 стамбених зграда.

Осим Сарајева арапски инвеститори су највише заинтересирани за Високо гдје ничу или ће никнути десетине сличних насеља. Страни инвеститори су до краја прошле године купили чак 1,7 милиона квадратних метара земљишта у Високом на којем ће никнути овакви градови.

Највећи пројекат је Високо Ресорт који гради “Абрас Компани“. Ова компанија купила је чак 464.377 квадратних метара земљишта.

Компанија “Раваси“ намјерава градити у Високом два рисорта: Раваси Високо 1 и Раваси Високо 2.

Компанија “Ал Нами“ већ увелико гради насеље Ал Ваха Рисорт Високо које ће ускоро бити отворено а продаја кућа је у току.

Извор: Бизнис.инфо