latinica  ћирилица
30/11/2016 |  08:04 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Десетине хиљада људи на комеморацији Кастру

Десетине хиљада људи дошло је на Трг револуције у Хавани да би одали почаст преминулом кубанском лидеру Фиделу Кастру.
Комеморација Кастру (фото: rs.sputniknews.com) -
Комеморација Кастру (фото: rs.sputniknews.com)

Церемонија је почела интонирањем националне химне, а потом су говоре одржали страни угледни гости и домаћи званичници. Међу присутнима су били љевичарски лидери из земаља Латинске Америке.

Предсједник Кубе Раул Кастро рекао је да је његов брат Фидел био лидер револуције "за скромне" и да су је спровели скромни људи, пренио је Би-Би-Си.

Окупљени су током скупа узвикивали "Нека живи револуција!" и Фиделово име.

Међу онима који су се обратили грађанима био је и грчки премијер Алексис Ципрас, а на комеморацију су дошли предсједници Мексика, Еквадора, Боливије, Венецуеле, Панаме, Јужноафричке Републике и Зимбабвеа.

Јужноафрички предсједник Џејкоб Зума похвалио је у свом говору кубански здравствени и образовни систем и изразио подршку афричких земаља.

Претходно су се у књигу жалости уписали предсједници Боливије и Венецуеле Ево Моралес и Николас Мадуро. Церемонија је одржана у меморијалном центру посвећеном револуционару Хозеу Мартију, гдје је прије два дана постављена почасна сртажа.

Лидери западних земаља послали су делегације нижег ранга. САД су представљали Џефри Делорентис, главни дипломата америчке амабасаде у Хавани, и Бен Родс, сарадник предсједника Барака Обаме који је учествовао у тајним преговорима Кубе и Америке који су довели до обнављања њихових односа.

Кастров пепео, који се данима чува у згради министарства одбране, кренуо је данас према југоисточном граду Сантијагу и прећи ће пут којим је Кастро ишао када је дошао на власт 1959. године, само у супротном смјеру.

Његов пепео биће положен у недјељу, 4. децембра, на гробљу у Сантијагу, гдје је сахрањен и херој кубанске револуције Марти.

Извор: СРНА