latinica  ћирилица
30/11/2016 |  10:26 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Представнички дом о Приједлогу буџета за наредну годину

Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду у првом читању Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2017. годину, према којем су укупни приходи за финансирање институција и примици на нивоу претходних година и износе 950 милиона КМ.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Приједлог буџета утврдило је и у парламентарну процедуру упутило Предсједништво БиХ, а припремило Министарство финансија и трезора БиХ.

Приједлогом буџета предвиђени су и приходи за сервисирање спољног дуга у износу од 1.011.157.177 КМ.

Приједлог буџета полази од Глобалног оквира фискалног биланса и политика у БиХ за период од 2017. до 2019. године ради даљег спровођења мјера штедње у институцијама БиХ.

На дневном реду сједнице је и Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2015. годину.

Пред посланицима ће бити и извјештај Канцаларије за ревизију институција БиХ о ревизији извршења буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2015. годину и појединачни извјештаји ове службе о финансијским извјештајима за 73 институције.

Канцеларија је извршила финансијску ревизију 74 буџетска корисника о чему је сачинила извјештаје и дала мишљење о финансијском пословању за сваког корисника појединачно.

Од укупног броја ревидираних институција, пет је добило мишљење с резервом и скретањем пажње, једна мишљење с резервом, 67 је добило позитивно мишљење, а од тога 40 позитивно мишљење са скретањем пажње.

Канцеларија за ревизију се у једном случају уздржала од давања мишљења.

Институције које су у извјештајима о ревизији добиле мишљење с резервом у укупном буџету институција БиХ учествују са око 50 одсто.

Представнички дом разматраће у првом читању Приједлог закона о измјени Закона о лијековима и медицинским средствима, а измјене се односе на именовање Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и прописује састав, мандат, начин одлучивање и друге обавезе Стручног савјета.

Овај законски приједлог нашао се у редовној процедури након што су оба дома Парламентарне скупштине БиХ одбила захтјев Савјета министара БиХ да он буде разматран по хитном поступку.

Пред посланицима ће се у другом читању наћи Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, а као разлоге за његово доношење из Савјета министара, као предлагача, навели су потребу превазилажења уочених недостатака у спровођењу постојећег закона, те прецизнијег дефинисања важећих законских одредби.

Предложеним измјенама и допунама за одређене прекршаје прописују се оштрије санкције у односу на важећи закон.

На дневном реду у другом читању су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

Пред посланицима ће бити и годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2015. годину.

Извор: СРНА