latinica  ћирилица
30/11/2016 |  12:13 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Одгођено изјашњавање о 1.марту, Срби напустили сједницу

За наредну сједницу Уставноправне комисије одложено је изјашњавање о Захтјеву Уставног суда БиХ за давање одговора на наводе из Захтјева посланика у Народној скупштини Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта Даном независности Босне и Херцеговине.
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Дамир Арнаут, предсједавјући Уставноправне комисије подсјетио је на хронологију доношења Закона о 1. марту, наводећи да је Закон о проглашењу 1. марта објављен у Служеном листу БиХ, број 9/95. Навео је да су прелазним одредбама Устава БиХ прописано да сви закони, прописи и судски пословници који буду на снази на територији БиХ када Устав ступи на снагу, остају на снази у оној мјери у којој се не косе са Уставом све док надлежно тијело БиХ не одреди другачије.

Арнаут је предложио да Комисија донесе одлуку о овом захтјеву истовјетну оној коју је недавно донијела Уставноправна комисија Дома народа, а то је да се с овим "чињеницама" упозна Уставни суд БиХ.

Члан Комисије из СДА, Шефик Џаферовић истакао је да је "захтјев неутемељен, те да је 1.март државни празник, и да овај захтјев треба одбацити".

Џаферовић је инсистирао да се гласа о његовом приједлогу, али чланови Комисије из Републике Српске Александра Пандуревић (СДС) и Лазар Продановић (СНДС), који су у дискусији захтјев из Народне скупштине оцијенили легитимним, напустили су сједницу прије него је Арнаут ставио Џаферовићев приједлог на гласање.

Пандуревићева је у дискусији изјавила да Закон о 1.март донесен без једног конститутивног народа и да ће она уколико се буде инсистирало на томе да је захтјев из Српске неуставан напустити сједницу.