latinica  ћирилица
30/11/2016 |  15:29 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

ВСТС: Мектићеви иступи о Тужилаштву БиХ непримјерени

Високи судски и тужилачки савјет БиХ констатовао је да су реторика и садржај медијских иступа министра безбједности БиХ Драгана Мектића у односу на рад Тужилаштва БиХ, у дијелу у којем се односи на појединачне кривичне предмете и тужиоце, непримјерени његовој функцији и надлежностима овог министарства, те представљају притисак извршне власти на рад ове правосудне институције.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

ВСТС је, на захтјев Тужилаштва БиХ, на данашњој сједници разматрао захтјев Тужилаштва БиХ о угрожавању тужилачке независности, усљед Мектићевих јавних иступа и напада на ову правосудну институцију.

У допису Тужилаштва БиХ, упућеном Савјету, наводи се да је Мектић у медијским иступима изнио више нетачних тврдњи и увреда на рад ове правосудне институције и њених тужилаца.

Према мишљењу Тужилаштва БиХ, такво понашање министра безбједности је непримјерено функцији коју обавља и он својим изјавама прејудицира поступке који се воде у овом тужилаштву, као и поступак избора главног тужиоца, а што није у складу са његовим законским овлаштењима.

Прихватајући да рад правосуђа као једног од стубова власти не може бити изузет од критичког посматрања како медија тако и јавних званичника, као и да је тај рад потребно константно унапређивати, ВСТС сматра да је у таквој врсти комуникације и јавне критике неопходно сачувати демократски стандард јавне ријечи, који ће обезбиједити међусобно уважавање и поштовање између институција, те посебно уважавати демократску подјелу власти на законодавну, извршну и судску.

Истакнуто је да је неопходно водити рачуна о посебној улози правосуђа у друштву, те да као гарант правде, темељне вриједности у правној држави, правосуђе мора да ужива повјерење јавности да би успјешно обављало своје дужности.

С тим у вези, наглашена је посебна улога Тужилаштва БиХ која се огледа у процесуирању починилаца најтежих кривичних дјела, а које у свом раду, односно приликом доношења тужилачких одлука и заступања оптужнице пред судом, мора бити ослобођено свих притисака, укључујући и притиске од медија и носилаца јавних функција.

ВСТС је позвао Тужилаштво БиХ да јавности предочи квалитативне и квантитативне податке о раду институције у односу на тврдње министра Мектића које су чињенично провјерљиве.

Не упуштајући се у квалитативну оцјену рада Тужилаштва БиХ, нити правосуђа као цјелине коју исказује Мектић, ВСТС БиХ још једном истиче да је дискусију у вези са одређеним питањима у правосуђу потребно задржати у оквиру конструктивне јавне дебате, те да се оваквим медијским иступима подрива повјерење јавности у рад не само Тужилаштва БиХ, на којег се изјаве односе, него цјелокупног тужилачког система.