latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:23 ⇒ 16:23 | Аутор: РТРС

Младену Ждрали одређен екстрадициони притвор у Новом Саду

БиХ обавијештена је о притварању Младена Ждрала у Новом Саду и позвана да у року од 18 дана достави молбу за његово изручење с одговарајућом документацијом, рекла је портпарол новосадског Вишег суда Ивана Карапанџић.
Младен Ждрале - Фото: Screenshot
Младен ЖдралеФото: Screenshot

Карапанџићева је навела да ће Ждрале накнадно извјестити суд о евентуалној сагласности за изручење БиХ по поједностављеном поступку.

Држављанину БиХ Младену Ждрали из Источног Сарајева судија Вишег суда у Новом Саду одредио је екстрадициони притвор ради издржавања казне затвора због почињеног убиства у БиХ.

Према рјешењу судије за претходни поступак, екстрадициони притвор може трајати најдуже до два мјесеца.

Карапанџићева је прецизирала да је рок за притвор почео тећи јуче, кад је Ждрале иначе ухапшен у Новом Саду.

Према њеним ријечима, прије одређивања притвора окривљени је саслушан у присуству бранилаца које је ангажовао.

Потјерница за Ждралом ради изручења због издржавања казне затвора расписана је 25. новембра. Он је смјештен у притворско одјељењу Окружног затвора у Новом Саду.

У поступку екстрадиције притвор може трајати најдуже годину дана.

Суд је дужан да свака два мјесеца испита, да ли постоје разлози за продужење или укидање притвора, навела је Карапанџићева.

Трећестепеном пресудом Суда БиХ Младену Ждрали у августу је потврђена казна од 15 година затвора због учествовања у троструком убиству у насељу Враца у Сарајеву у новембру 2005. године.

Тужилаштво БиХ је након потврђивања пресуде саопштило да су према прикупљеним доказима, рафалним пуцњима из аутоматског оружја, у близини ентетске линије тада убијени Милорад Тодоровић, Радомир Јанковић и Есад Шендеровић, а тешко рањен Мурат Комарица, који су се налазили у угоститељском објекту "Два бора".

Тужилаштво БиХ теретило је Ждралу да је учествовао у припреми и извршењу овог кривичног дјела, те за помоћ убици након почињеног злочина. Према доступним доказима, убиство је починио Борис Говедарица који је убијен у Источном Сарајеву 2007.године.

Извор: Срна