latinica  ћирилица
30/11/2016 |  19:17 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Посланици ПСБиХ окончали расправу о приједлогу буџета институција БиХ (ВИДЕО)

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ расправљали су о приједлогу буџета институција БиХ и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2017. годину.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Прије сједнице Представничког дома, чланови Комисије су се сагласили да је буџет за 2017. усаглашен са Уставном и правним системом БиХ.

Ипак, сагласности није било када је разматран захтјев посланика парламента Српске. Чланови ове комисије из Српске Александра Пандуревић и Лазар Продановић напустили су сједницу након покушаја боњшачких чланова да буде донесена одлука да је неоснован захтјев посланика Народне скупштине БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1.марта "даном независности БиХ".

"Забрињавајуће је то како је могла бити основана апелација о Дану Републике Српске ,а сада када ми тврдимо исто онда то није тако, ово је лоша порука, треба поштовати Устав и пословник", изјавио је Лазар Продановић, члан Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ.

Александра Пандуревић, замјеница предсједавајућег Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ
каже: "Наш став је да ми не треба да улазимо у меритум- предсједавајући Арнату је тражио да одлучимо да је захтјев посланика Народне скупштине Републике Српске неоснован, а ми мислимо да је итекако основан".

Посланици су окончали расправу о приједлогу буџета институција БиХ и међународних обавеза који је као и ранијих година планиран у истом финасијском оквиру од 950 милиона марака уз сервисирање спољног дуга БиХ од милијарду, 11 милиона и 157 хиљада марака.

Финансијски оквир буџета исти је од 2012. године. Посланик СНСД-а Никола Шпрић каже да је као предсједавајући Савјета министара оптуживан да СНСД смањењем буџета парализује институције БиХ. Показало се, каже он, да БиХ троши колико јој треба.

"Кад мајстори направе буџетски оквир онда ево исти је 6-8 година и ја мислим да је сваке године био и суфицит", напомиње Никола Шпирић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

И у СДП-у подсјећају да је за СДА 2012. године, буџет који сада предлажу, био неприхватљив.

"За ову тротоар коалицију чији је највећи инфраструктурни пројекат 50-60 метара тротоара и 950 милиона је превише", рекао је данас Саша Магазиновић, посланик СДП-а у Представничком дому ПС БиХ.

На ову изјаву реаговао је Амир Фазлић, предсједавајући Клуба посланика СДА у Представничком дому ПС БиХ. Каже: "СДП пошто тврди је све исто да подржи овај буџет са СДА".

Ипак, криза у СДА, чини се, све је јача тако да ни сви неће гласати за буџет.

"Буџет како је предложен неће добити моју подршку", рекао је Сенад Шепић, посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ.

Буџет има исти финансијски оквир, али су поједине инситуције добиле више новца. Примјера ради, за Обавјештајно-безбједносну агенцију планирано повећање буџетских средстава је од 2,44 милиона у односу на 2016. Међу капиталним пројектима је изградња граничног прелаза у Љубовији код Братунца.

"Сукладно споразуму са Србијом која ту гради мост", подсјетио је Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Представнички дом прихватио је захтјев Савјета министара БиХ за разматрање Приједлога закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, по хитном поступку.

Реформском агендом и аранжманом са ММФ-ом, БиХ се обавезала да ће укупан фонд за плате и накнаде задржати на постојећем нивоу.