latinica  ћирилица
30/11/2016 |  19:47 | Аутор: РТРС

Мектић: Изнијећу још више података о нераду Тужилаштва БиХ

Министар безбједности БиХ Драган Мектић најавио је да ће након данашње расправе у парламенту изнијети још више конкретних података о неспособности, о нераду и о неодговорности Тужилаштва БиХ.
Драган Мектић - Фото: СРНА
Драган МектићФото: СРНА

Мектић је оцијенио данас да су посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ у расправи о Годишњем извјештају о раду Високог судског и тужилачког савјета за прошлу годину изнијели далеко више критика него што је то он урадио.

- У односу на ово што је изречено на парламенту, моје је два одсто - рекао је Мектић новинарима, и додао, да не смије ни да помисли како ће се Етичка комисија ВСТС-а одредити на ове нападе с обзиром на то како је реаговала на његове наводе о неефикасности Тужилаштва БиХ.

Шта је спорно, пита он, да се помиње и конкретни предмет. "Шта је спорно да се каже зашто три године у "Пандори" нема оптужнице. Шта они имају да крију у "Пандори", упитао је Мектић.

Наводећи да је записник о саслушању оптуженог у случају "Пандора" Кемала Чаушевића прочитао на интернету, Мектић је оцијенио да некима није проблем како се записник о саслушању оптуженог нашао на интернету, већ што је он то прочитао и поменуо неке ствари.

- Нека се изјасне о томе која је штета у поступку нанесена објавом тог записника и све оно што је говорио Чаушевић као осумњичени у читавој тој процедури - рекао је Мектић, оцијенивши да су "људи изгубили компас".

Он је поновио да су тужилаштво и полиција институције које креирају укупну безбједност у БиХ и да се, кад се говори о тужилаштву, говори о безбједности у БиХ.

Мектић је захвалио посланицима у Представничком дому на расправи о ВСТС и иницијативи да се одржи тематска сједница о стању у правосуђу.

- Видим да постоји општи, политички, страначки и сваки други консензус да правосуђе није на висини свог задатака и да не остварује своју улогу која му је повјерена. То је снажан подстицај нама у извршним институцијама да наставимо да радимо, да предузимамо даље мјере и радње, а за њих да размисле због чега је таква оцјена рада правосуђа - закључио је Мектић.

Извор: СРНА