latinica  ћирилица
30/11/2016 |  20:02 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Правосудни систем функционише

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија изјавио је данас да правосудни систем у БиХ функционише без обзира на критике и да су бар 95 одсто носилаца правосудних функција у БиХ часни и поштени људи.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Обраћајући се посланицима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Тегелтија се сагласио са њиховим оцјенама да стање у правусуђу није идеално и савршено, али је рекао да је далеко од тога да је најгори дио друштва.

Он се сагласио и са оцјенама да правосуђе нема повјерење јавности, тврдећи да повјерење јавности немају ни Савјет министара нити парламент БиХ.

"Подржавам сваку критику јер није проблем у критикама, већ у притисцима који постоје онда кад представници извршне и законодавне власти пређу на коментарисање појединачних предмета", рекао је Тегелтија.

Он је затражио да се не дозволи да се због једног или два предмета уништи читав правосудни систем.

"Скрећемо пажњу да то није начин комуникације", рекао је Тегелтија.

Предсједник ВСТС истакао је да ова институција нема корективне механизме.

"Немамо могућност да оцијенимо судије и тужиоце, а како предузети било какве мјере ако не можемо да их оцијенимо", рекао је Тегелтија и подсјетио да ВСТС има могућност само покретања дисциплинског поступка који не може бити примијењен на нечију неефикасност.

Он је навео да је ВСТС регулаторно тијело настало споразумом о преносу надлежности.

"ВСТС не постоји у Уставу БиХ, само у уставима ентитета", рекао је Тегелтија и додао да је ВСТС формиран са приоритетним задатком да именује судије и тужиоце.

Тегелтија се сагласио са приједлогом који је више посланика изнијело у расправи о годишњем извјештају о раду ВСТС за прошлу годину о организовању тематске сједнице о правосуђу у БиХ.

Предсједник ВСТС позвао је посланике да учествују на сједници ове институције која ће 8. и 9. децембра бити одржана у Мостару.

На приједлог предсједавајућег Представничког дома Младена Босића посланици су одгодили за сљедећу сједницу расправу о ревизорским извјештајима о раду институција БиХ у прошлој години.

Извор: Срна