latinica  ћирилица
01/12/2016 |  14:55 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан Оружаних снага БиХ

Свечаним постројавањем јединица и команди данас је у касарни "Рајловац" у Сарајеву обиљежено 11 година од формирања Оружаних снага БиХ и 1. децембар - Дан Оружаних снага БиХ.

Свечаној церемонији присуствовао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Анте Јелеч, те замјеници министра одбране БиХ.

Иванић је подсјетио да су Оружане снаге БиХ резултат реформе одбране настале прије 11 година.

- Та реформа је у сложеним политичким условима довела до тога да су припадници некада сукобљених снага данас заједно у Оружаним снагама БиХ. Начин на који је реформа спроведена показује да се ствари могу помјерати ако за то постоји политичка воља - оцијенио је Иванић.

Он је навео да је реформа одбране била једна од најуспјешнијих у послијератном периоду.

Иванић је напоменуо да је усвојен документ Преглед одбране, те додао да сматра да наредних четири до пет година неће бити политичких сукоба у вези с војним локацијама.

Он се нада да ће наставак реформе Прегледа одбране ићи без проблема, преносе федерални медији.

Предсједништво БиХ, нагласио је Иванић, усвојило је план модернизације Оружаних снага БиХ, јер стандард и лична опремљеност морају бити бољи.

- Надам се да ћемо до идуће године промјенити и законске ствари, те олакшати живот војника. За то постоји висок степен политичке сагласности. Осим мировних операција, главни циљ Оружаних снага БиХ је и служба цивилном становништву и ту су се Оружане снаге БиХ изузетно показале - поручио је Иванић.

Генерал Јелеч истакао је да су Оружане снаге БиХ у овој години обиљежили бројни изазови, а да је без обзира на тешкоће остварен напредак.

- На глобалној мапи препознати смо као поуздан партнер у међународним мисијама, у којима смо учествовали са више од 1.200 припадника. Оружане снаге БиХ све своје задатке обавиле су поуздано. Спроведене су бројне међународне националне вјежбе на које смо изузетно поноси - констатовао је Јелеч.

Наглашено је да су Оружане снаге БиХ постигле напредак и постале равноправан партнер осталим војскама у региону.

Извор: СРНА