latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:29 | Аутор: РТРС

Путин: Русији потребне економске реформе послије избора 2018.

Русија мора да усвоји економске и пореске реформе како би ставила тачку на стагнацију, изјавио је данас предсједник Русије Владимир Путин, позивајући истовремено владу да изради планове за период послије одржавања предсједничких избора 2018. године.
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

"Уколико не ријешимо основне проблеме руске економије, уколико у потпуности не лансирамо нове факторе за раст, онда ћемо се годинама кретати око нуле, што ће узроковати константан пад и одложиће развој. То себи не можемо да приуштимо", рекао је Путин у годишњем обраћању у руском парламенту, преноси агенција Франс прес.

Из тог разлога је наложио влади да изради детаљан акциони план за период до 2025. године, који ће, како је рекао, омогућити Русији да достигне привредни раст који је већи од глобалног просјека у 2019-2020. години.

"Морамо да се фокусирамо на наш порески систем како бисмо остварили кључни циљ, а то је стимулисање пословне активности, економског раста и инвестиција", казао је Путин, додајући да влада мора да усвоји пореске реформе у 2018. години како би оне ступиле на снагу наредне године.

Путин се осврнуо и на успоравање домаће економије, наводећи да главни разлози за то леже у домаћим проблемима, преноси руска агенција Тас с.

"Главни разлози успоравања економије су укоријењени прије свега у нашим домаћим проблемима, као што су првенствено мањак инвестиционих ресурса, модерне технологије, професионалног особља и недовољан развој конкуренције", изјавио је Путин.

Предсједник је примијетио да је Русија суочена и са озбиљним спољним изазовима, као што су неповољна ситуација на иностраним тржиштима и санкције.

Извор: Тањуг