latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:52 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Међународни скуп о управљању економско-регионалним системима (ВИДЕО)

Управљање економско-регионалним системима на евроазијском простору, тема је седмог Међународног научно-практичног скупа који је отворен данас у Бањалуци.
Скуп о корпоративном управљању - Фото: РТРС
Скуп о корпоративном управљањуФото: РТРС

На конференцији учествују представници Сибирске школе за компаративно управљање, Паневропског универзитета "Апеирон" и представници научног и политичког живота Републике Српске. Отварању дводневног Међународног скупа присуствовао је и руски амбасадор у БиХ, Петар Иванцов. 

Идентификација модела сталног управљања економским развојем, циљ је овогодишњег Међународног научно-практичног скупа, којим се уједно жели утицати на бољу сарадњу евроазијских земаља.

"Сматрам да на евроазијском простору постоји значајна криза идеја. Много је проблема који се тичу економије, која помало заостаје на Балкану", рекао је Роман Власлов, ректор Сибирске школе корпоративног управљања.

Ради постизања функционалне сарадње, неопходно је повезивање академских институција Републике Српске и Руске Федерације, чиме се постиже размјена идеја, знања и искустава.

"Ми на Апеирону смо пионири те сарадње. Имамо 13 уговора са високошколским установама у Руској Федерацији, са којима остварујемо разне видове сарадње", каже Санел Јакуповић, декан Факултета пословне економије Универзитета "Аперион".

Русија у Српској и БиХ види важног регионалног партнера, чија се сарадња остварује у виду економских, научних, хуманитарних али и трговачких области, која се на годишњем нивоу процјењује на 350 милиона долара, нагласио је руски амбасадор Петар Иванцов.

"Расте обим експорта пољопривредних продуката из БиХ, а прије свега РС у Русију. Постоје добрио услови за испоруку млијечног и месног продукта на руско тржиште", изјавио је Иванцов.

Иванцов је захвалио руководству Републике Српске и Академији наука и умјетности Српске на подршци конференцији, која је до сада одржавана, између осталог, и у Истанбулу, Анкари, Хонгконгу и Србији.