latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:06 | Аутор: РТРС

Њемачка предсједава Г20, рјешаваће свјетске кризе?

Њемачка ће у наредном периоду предсједавати Групом 20 најразвијенијих свјетских привреда, а самиту Г20 сљедеће године у Хамбургу по први пут ће присуствовати и нови амерички предсједник Доналд Трамп, наводи "Дојче веле" у анализи.

Њемачки радио подсјећа да на почетку састанака Г20 хор од седам чланова пјева "Подари нам мир“ - и то у три варијанте, а ријеч је, додаје, о сопственом музичком програму са јасном политичком поруком.

"Жеља за миром и бољим свијетом је и жеља групе Г20 и очекивање свих од групе Г20“, рекао је министар финансија Волфганг Шојбле поздрављајући своје колеге по дужности и шефове централних банака најважнијих индустријских земаља.

ДВ наводи да је то велики захтјев у времену обиљеженом кризама - и да су баш  велики актери у групи Г20 они који све више раде једни против других умјесто једни са другима и зато нису без поприличног удјела у кризама широм свијета.

Поред Г7, тј. Њемачке, Француске, Велике Британије, Италије, Јапана, Канаде и САД, у Г20 су и Русија, Кина, Индија, Бразил, Мексико и Јужноафричка Република, као и Аргентина, Аустралија, Индонезија, Саудијска Арабија, Јужна Кореја, Турска и Европска унија.

ДВ наводи да у многим од тих земаља, постоји тренд окретања леђа глобализацији и повратку националној држави.

Будући амерички предсједник Доналд Трамп није једини лидер који се залаже за протекционистичке мјере и који својом трговинском и економском политиком жели да задовољи прије свега америчке интересе. И гласање о “брегзиту“ и догађаји у Турској указују на кретање ка изолацији, износи се у анализи.

ДВ оцјењује да ће њемачка влада за вријеме самита Г20 настојати да се супротстави том тренду. Мото за сљедећу годину гласи "Умрежавање свијета".

"Не можемо, а и не желимо, да зауставимо глобализацију“, рекао је министар финансија Шојбле.

Он сматра да је глобализација побољшала живот милиона људи, али да “глобализацију морамо учинити још бољом“.

ДВ наводи да многи људи се жале да је јаз између богатих и сиромашних све већи.

“Зато морамо да се запитамо како да одржимо јединство друштва и умјереност супротставимо претјеривању“, каже Шојбле, и додаје да је управо то снага групе Г20.

“Она својим члановима у времену кризе пружа могућност отвореног разговора и заједничког тражења рјешења“, рекао је Шојбле.

ДВ додаје да слично аргументује и њемачка канцеларка Ангела Меркел. Она сматра да је историја показала да повлачења и концентрисање на сопствену земљу никада нису донијели корист, већ само штету. Њемачка сматра да је група најважнијих индустријских земаља одговорна за рјешавање великих изазова глобализације.

“Из покрета повлачења морамо да научимо нешто, што значи, да треба отворено да разговарамо о томе какви све проблеми постоје“, сматра Меркелова.

ДВ наводи да, садржински гледано, њемачко предсједавање групом Г20 почива на три стуба сажетим у мото “Обезбиједити стабилност, боље се опремити за будућност, преузети одговорност“.

Стабилност се односи прије свега на привреде земаља-чланица. Сарадња око међународних финансијских и пореских питања, запошљавања, трговине и инвестиција, мора да се настави. “Опремање за будућност“ обухвата дигитализацију свјетске привреде али и “Агенду 2030“ за одрживи развој као и Париски споразум о клими.

Њемачка, осим тога, жели да ојача улогу групе Г20 као “заједнице одговорности“. Главни пројекат те заједнице је одрживи привредни напредак Африке.

“Приватне инвестиције су кључ одрживог привредног раста и борбе против незапослености у Африци“, рекао је министар финансија Шојбле.

ДВ оцјењује да би услови живота људи морали да се трајно побољшају конкретним мјерама и зато треба створи стабилне оквирне услове за инвестиције. У то спада и даљи развој инфраструктуре. У јуну у Берлину треба да буде одржана посебна конференција са темом “Партнерство са Африком“.

Почетком јула, шефови држава и влада Г20 ће у Хамбургу да се састану на дводневном самиту. То је и прилика да се Ангела Меркел, неколико мјесеци пред изборе за Бундестаг, покаже као свјетска политичарка са великом одговорношћу.

ДВ додаје да шефови држава и влада хоће да на том самиту потпишу завршни документ. У њему би требало да буду сви договори које ће различите радне групе разрађивати у првом полугодишту 2017.

На крају, међутим, како је то рекао Шојбле, неће ваљати да се рад Г20 мјери само по објављеним папирима - ни најбољи договори неће значити ништа ако не буду доследно спроведени у дјело.

“Морамо да се потрудимо да и одржимо обећања која смо дали свијету“, рекао је Шојбле који сматра да само тако може да се парира све већој скепси свјетског становништва.

Извор: Тањуг