latinica  ћирилица
01/12/2016 |  20:05 | Аутор: РТРС

Русија ће сама формирати цијену нафте

На Петербуршкој берзи почело је трговање фјучерсним уговорима на експортну нафту марке - уралс. То је још један важан корак у стварању руске нафте марке.

На Петербуршкој међународној берзи покренута је трговина фјучерсним уговорима за руску извозну нафту уралс, на условима исплата на броду у луци Приморск, наводи се у саопштењу берзе.

Инструмент треба да постави темељ новог механизма формирања цијене марке уралс, посредством директног формирања цијена, без везивања за друге нафтне марке, као и путем превазилажења раскола између тржишта физичке и "папирне" нафте. Руска нафта је високог квалитета, слична иранској и ирачкој.

Директор Росњефта Игор Сечин је навео да је сопствени нафтни фјучерс потребан трговачким и финансијским компанијама, банкама, инвеститорима и прије свега нафташима.

 - У условима високе колебљивости тржишта, руске нафтне компаније ће моћи максимално да искористе све предности овог гипког финансијског инструмента, смањити ризике и ефикасно управљати финансијама. И наравно, непосредан фјучерс на уралс наша је дугорочна конкурентска предност - рекао је Сечин.

- Ми данас не само да почињемо трговину фјучерсима на уралс, ми отварамо нову страницу у руској нафтној грани. Прије двије године покретање трговине гасом такође је постало озбиљна етапа у раду на стварању реалних механизама продаје гаса. Што се тиче нафтне гране, наша земља се стабилно налази на првом или на другом мјесту у свијету по производњи нафте. Постижући рекорде у производњи, ми треба да стварамо услове како би наше нафтне компаније и трговци са којима они раде имали реалне механизме превода финансијских инструмената берзе у могућност физичке испоруке руске нафте - рекао је замјеник министра енергетике Кирил Молодцев.

У овом тренутку у свијету главне марке нафте су брент и амерички ВТИ. Оне обухватају скоро 90 одсто нафте произведене у свијету. Притом, удио брента чини више од 50 одсто. Ипак, производња у Сјеверном мору се смањује. То је старо и већ исцрпљено налазиште. У наредних 10 година брент би могао да престане да буде једна од главних марки, а Русија би могла да покуша да заузме његово мјесто, тим прије што већина уралса иде у Европу.

Извор: Спутник