latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:47 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Споменици на Космету једнако важни као они у Палмири

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је данас у Санкт Петербургу да девастација споменика културе у Палмири, на Косову и Метохији, Судану или било гдје представља атак на језгро људске цивилизације које припада цијелом свијету, без обзира на расу и конфесију.
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Он је говорећи на Петом Међународном културном форуму објаснио да је Србија у завршној фази израде стратегије културног развоја за наредних десет година, у којој ће посебна пажња бити посвећена културном насљеђу и изради сета закона с циљем заштите и чувања националног блага, преносе београдски медији.

"Политичке и друге околности неће нас спречити да заштитимо своје културно језгро - да о споменицима српске културе на Косову и Метохији не бринемо мање, већ напротив, више, највише колико је могуће", рекао је Вукосављевић.

Он је додао да ће Србија у том послу тражити и поздравити сваку конкретну стручну и финансијску подршку међународне заједнице, схваћене у најширем смислу.

Он је истакао да је морална и историјска обавеза Србије да културно насљеђе штити од сваког угрожавања и да га очуваног преда будућим генерацијама , те да одговор на изазове савременог свијета мора да буде већа освешћеност друштва у вези са очувањем културног насљеђа за будуће генерације.

Вукосављевић је овом приликом изнијео идеју о отварању културног центра Србије у Москви, коју је подржао министар културе Русије Владимир Медински.

Двојица министара сложила су се да постоји одлична културна сарадња и размјена између двије земље, али и да има простора за унапређење сарадње, првенствено у области филма, одржавању узајамних културних сезона и отварању културног центра Србије у Москви.

Извор: СРНА