latinica  ћирилица
10/12/2016 |  17:05 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Истиче продужени рок за легализацију бесправно изграђених објеката (ВИДЕО)

Година легализације, како су је многи назвали, приводи се крају. Са 31. децембром истиче и продужени рок за легализацију бесправно изграђених објеката. „Легализација на акцији“ неће још дуго потрајати, а симболичне цијене, како их надлежни називају, од 1. јануара неће више бити тако ниске. Зато поручују – они који обавезе не испоштују до краја године, већ након празничног славља могу очекивати инспекцију на вратима.
Легализација - Фото: РТРС
ЛегализацијаФото: РТРС

Један је већ легализовао, а други ће до краја године. Јован Деспотовић за своје објекте не брине. Сигуран је да проблема неће бити. Годинама је сакупљао папире, а високе накнаде нису му дале могућност да легализацију заврши раније. Ипак сматра да ни тренутне „симболичне“ цијене, нису тако ниске.

-Кад је овај нови Закон изашао, ја сам отишао, пријавио се чим сам чуо за то. Сви су папири припремљени, 2.208 марака сам однио и након два до три дана добио сам рјешење- рекао је Деспотовић.

До приче о накнадној легализацији не би ни дошло да су све институције радиле своје посао, поручују из Министарства грађевинарства. „Легализација на акцији“, како је и они називају, донијела је знатно ниже накнаде. Тако је за 100 метара квадратних потребно издвојити 100 марака, док највише 2.000 марака за оне објекте површине до 400 метара квадратних.

-Власници таквих објеката су јако рањиви, са аспекта да у сваком моменту неко може да поднесе пријаву инспекцији да објекат нема грађевинску дозволу или да инспекција утврди да такав објекат није легално изграђен -рекао је Миладин Гаћановић, помоћник министра за грађевинарство. 

Према ранијим процјенама, у Републици Српској 85 хиљада објеката и даље правно не постоји. Зато из надлежних институција стиже апел – обавите процес до краја године. Само од почетка „године легализације“, у Бањалуци је запримљено 3.000 захтјева, у Бијељини 630, док на југу Српске, у Требињу, само 288.

-Сама процедура је доста поједностављена- потребна је копија катастарског плана, геодетски снимак, извод о власништву над објектом и захтјев. То је сасвим довољно да се крене у поступак легализације - рекао је Миленко Шајић, портпарол Градске управе Бањалука.

Они који су се епитета нелегалних градитеља ријешили раније по високим цијенама, данас им није свеједно. Међутим, бирократска голгота кроз коју су грађани Српске пролазили ранијех година, овим Законом отишла је у прошлост.

Буду ли га сви испоштовали, и на вријеме легализовали своје објекте, и инспектори ће након празничног јануара имати мање посла. Али мање ће бити и потенцијалне казне за оне који не испоштују прописе.