latinica  ћирилица
26/01/2017 |  12:10 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

ИДДЕЕА: Биометријски пасоши се не укидају

Из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ деманотавли су информације о укидању биометријских пасоша и враћању на старе обрасце пасошких књижица и поновном увођењу визног режима.
Пасош БиХ - Фото: РТРС
Пасош БиХФото: РТРС

Из ове агенције су дематовали и медијске наводе да ће бити угрожена заштита и степен безбједности ових докумената па самим тиме и могућности њиховог лакшег фалсификовања. Ове информације су назвали "неутемељеним, непровјереним и нетачним".

Како наводе, Правилником о измјенама и допунама Правилника о облику, садржају и минималним заштитним елементима пасоша, дипломатског и службеног пасоша, који је усвојен у децембру прошле године, не мијењају се елементи заштите и степен безбједности пасоша.

"Грађанима Босне и Херцеговине ће се и даље издавати биометријски пасоши треће генерације (САЦ пасоши) са свим елементима заштите на које упућују регулативе Европске уније, међународни стандарди и препоруке, као и ИЦАО документ 9303. Пасош ће и даље имати електронски меморијски чип у којем ће се налазити сви биометријски подаци. Ово је најефикаснији облик заштите против крађе идентитета и фалсифицирања, али и најважнији безбједносни елемент документа", наводи се у саопштењу.

У Агенцији наводе да се измјенама овог правиллника не мијења сништа значајно осим што се омогућава увођење и других технологија персонализације те отвара могућност за већу конкурентност и потенцијални број понуђача приликом процедуре набавке пасошких књижица. Досадашњи правилници су, наводе, прилично лимитирали технологију персонализације овог документа, што је довело и до застоја у процесу набавке пасошких књижица који је у току, а на што је упозорио и Уред за разматрање жалби БиХ.

"Управо је због ограничавања конкуренције набавке образаца личних докумената ИДДЕЕА претходних година била предмет посебног интересовања Канцеларије за ревизију институција БиХ и правосудних институција јер није била у потпуности осигурана примјена Закона о јавним набавкама", наводи се у саопштењу.