latinica  ћирилица
23/03/2017 |  19:00 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Шта уопште од институција функционише у БиХ? (ВИДЕО)

Криза се, са нивоа БиХ, прелијева на ниво Федерације, и назад.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Тако би се, у овом мандату, могла описати политичка ситуација у БиХ. Почела је инцијативом Бакира Изетбеговића за укидање Дана Републике Српске, наставила се покушајем ревизије пресуде против Србије, и на концу стигла у Федерални парламент. Зато се оправдано поставља питање: Шта уопште од институција функционише у БиХ?

Прво су Бошњаци прегласали Хрвате у Представничком дому Федерације и поручили им резолуцијом да могу да забораве на трећи ентитет. На то су Хрвати одговорили отвореним писмом, упозоравајући Бошњаке да крше Дејтон и да отворено показују унитаристичке тежње.

Представници СДА више не скривају да их жеље и потребе Срба и Хрвата не занимају. То је јасно и Хрватима.

Усвајање Резолуције оснажило је и продубило националне подјеле и још једном, несумњиво, показало да се бошњачке странке залажу за унитаристичку, а хрватске за федералистичку агенду.

Ситуација кључа и на бх нивоу, али то је већ стара ствар. Предсједавајући Предсједништва, Младен Иванић, вјерује да ту није крај.

- У наредном периоду могу се очекивати нове тешке кризе за Републику Српску, и то подизање тужби против највиших српских званичника због Референдума о Дану Републике, као и покушај редефинисања статуса Брчко дистрикта. Због затезања односа између СДА и ХДЗ-а БиХ криза у Федерацији и на нивоу БиХ, коју је изазвало руководство СДА ће се појачати, а постоји могућност избијања нових криза, поручио је Иванић.

Да се са Бакиром Изетбеговићем више не може разговарати у четири ока, сматра Фахрудин Радончић, а то знају лидери свих странака, јер, каже, чим Изетбеговић напусти састанак, наступи амнезија, а договор падне у воду. Због тога, каже, сви инсистирају на састанцима делегација и потписивању закључака, ако ништа макар због свједока.

Да Изетбеговић не може да се договори са Милорадом Додик није тајна, додаје Радончић, али круг саговорника му се рапидно сужава.

Они који са нешто више искуства гледају посљедња дешавања, сматрају да је неприхватљиво да бошњачки ратни лидери, као што су Бакир Изетбеговић и Шефик Џаферовић, имају итекакав утицај на садашњост БиХ.

Изетбеговић се, сматра Срећко Латал, не може сматрати одговорним за кризу, без обзира што је разоткривена његова намјера да кроз незакониту ревизију пресуде, подвали не само Србима и Хрватима, него и сопственом народу.

Док се политика забавља производњом конфликата, о рјешењима ни ријечи, а нема их, бар у заједничким, па ни у федералним институцијама.