latinica  ћирилица
21/04/2017 |  18:56 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Акцизе разбиле већину на бх. нивоу, изборни закон отвара нову кризу (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик потврдио је да га је лидер СДА Бакир Изетбеговић јуче звао, и тражио помоћ посланика СНСД-а у подршци закључцима у вези са законом о акцизама. Додик и СНСД нису пристали, а константна криза власти на бх. нивоу кулминирала је. Није се знало ко је власт, а ко опозиција. Тешко и да ће се ускоро знати, јер ХДЗ и СДА тек треба да укрсте копља и о Измјенама изборног закона.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Бајковито је договарана, али још од формирања бх. коалиција била је стално нестална. У парламентарним клупама јуче је доживјела потпуни фијаско!

Од - на почетку - осионо цијеђених 25 посланика у парламентарној већини, остало их тек 14 и још док су, у скупштинској сали истрошене коалиционе маске падале, ревизиониста изборних резултата постао је пуки илузиониста. Бакир Изетбеговић, спас за Закон о акцизама, потражио је - од СНСД-а. 

"Бакир Изетбеговић ме јуче звао. Тражио је да СНСД гласа за неке закључке, ја сам наравно рекао да то не може, рекао сам да би можда могли причати о неким препорукама, али о закључцима да Парламент овлашћује Владу Републике Српске и наше институције – то не долази у обзир и као што сте видјели СНСД није гласао. Ми нисмо хтјели да крпимо и спашавамо његову партију", изјавио је предсједник Српске и СНСД-а Милорад Додик.

Телефонски позив лидеру СНСД-а, опасно је уздрмао Изетбеговићеве партнере из Српске. Пљуштале су рециклиране оптужбе о "симбиози" СНСД-а и СДА.

Испоставило се опет – неоправдано, али непостојећа коалиција није дожвијела ренесансу, а ни располућени Клуб посланика СДА!

Узалуд је Изетбеговић и дан прије засједања Парламента, по први пут, присуствовао сједници страначког Клуба посланика и покушавао да спријечи дебакл. Није успио чак ни да сачува до тада одане му посланике, па је одметнута страначка четворка добила појачање. Сафер Демировић на сједници се ни појавио није. 

"Ако не извуку лекцију наредни корак треба да буде да овакве Владе и овакви лидери треба да сносе одговорност и да поднесу оставке", рекао је јуче Сенад Шепић, посланик у Представничком дому БиХ.

И док је постало јасно да због неусвајања сета такозваних акцизних закона, нови кредитни аранжман са ММФ-ом вриједан милијарду марака, остаје на дугом штапу, бх. власти пријете нови тектонски ломови.

Већ је извјесно да ће их проузроковати ХДЗ-ов приједлог измјена Изборног закона. Његов скори парламентарни пут, предлагач је већ најавио. 

"Да се више не би лагали, да не би износили различите ставове у јавности транспарентно ћемо у парламенту причати о томе", поручио је идер ХДЗ-а Драган Човић.

Али таква прича по идеји ХДЗ-а, Изетбеговићу се одавно не допада. Понајприје због рјешења која се нуде у измјенама изборног законодавства. 

Из хрватских редова већ су се чуле уцјене – СДА и турбулентна парламентарна већина, остаће без Савјета министара уколико не буде подршке измјенама Изборног закона и Закона о Јавном РТВ систему.

А Савјет министара ионако је већ уздрман својим телефонским засједањима. Нагомилале су се енигме попут виртуелних изборних јединица, Уставног суда, 3. телевизијског хрватског канала

Претежак задатак и за, прије двије године - бајковито прокламовану Коалицију!