latinica  ћирилица
25/04/2017 |  10:39 | Аутор: РТРС

Градови у бици за смањење загађења и чистији ваздух

Осло, Лондон и Амстердам су први међу великим градовима који уз помоћ савремених технологија покушавају да елиминишу штетне гасове из саобраћаја и њихов допринос ефекту стаклене баште, показују резултати новог истраживања.
Амстердам - Фото: илустрација
АмстердамФото: илустрација

Европски градови заузимају осам од првих десет позиција, а међу њима су још Токио и Сеул. Листу од 35 градова саставио је независни Центар за економска и пословна истраживања /ЦЕБР/ из Лондона уз спонзорство произвођача чипова "Куалкома".

"Осло ће бити први град у свијету са рјешењем за нулту емисију гасова из саобраћаја", наводи се у извјештају. ЦЕБР је узео у обзир постојеће политике и планове о промовисању "зеленијег" саобраћаја.

Метро, трамваји и аутобуси у главном граду Норвешке већ сада већим дијелом користе за погон водоник и електричну енергију. Норвешка је, такође, земља са највишим процентом електричних аутомобила.

Осло планира да значајно ограничи улазак аутомобила у градски центар.

Другопласирани је Лондон, чији се становници доста ослањају на јавни превоз, а не на личне аутомобиле, због чега спадају међу енергетски најефикасније становнике великих градова.

Лондон жели да умањи емисије штетних гасова на 60 одсто нивоа из 1990. године до 2025. године, а градске власти због тога промовишу употребу електричних аутомобила и кориштење заједничких бицикла, наводи се у извјештају.

Трећепласирани Амстердам учинио је више од свих осталих градова у погледу промовисања вожње бицикла ради смањења емисија гасова који доприносе загријавању.

ЦЕБР је у састављању индекса урачунао 20 фактора, попут емисија угљен-диоксида, степена загушења улица, јавних инвестиција у инфраструктуру, зелених површина, станица за пуњење батерија електричних возила, подстицаја за зелена путовања и посвећености градских власти политици смањења емисија.

Извор: СРНА-Ројтерс