latinica  ћирилица
05/06/2017 |  11:45 | Аутор: РТРС

Одобрен Нацрт закона о измјени закона о Влади дистрикта

Влада Брчко дистрикта одобрила је данас Нацрт закона о измјени Закона о Влади Брчко дистрикта и упутила га у скупштинску процедуру.
Влада Брчко Дистрикта - Фото: РТРС
Влада Брчко ДистриктаФото: РТРС

На овај начин, Закон о Влади Брчко дистрикта усклађује се са Статутом дистрикта, који је у себе преузео и Европску конвенцију о људским правима, која, између осталог, предвиђа и пресумпцију невиности.

"До сада је једино на простору Брчко дистрикта било заступљено рјешење да члан Владе аутоматски буде разријешен дужности у случају потврђивања оптужнице, што је остављало простор за злоупотребе ове одредбе и то се у много наврата и чинило у претходном периоду", рекао је градоначелник дистрикта Синиша Милић.

Он је додао да је Дистрикт у тим ситуацијама губио значајна финансијска средства, јер је морао да плати стотине хиљада марака за накнаду штете онима који су због ове законске одредбе били принуђени да одступе од својих функција, а који су у каснијем судском поступку потврдили невиност.

Овим се Закон о Влади Брчко дистрикта усклађује са законским рјешењима у овој области која се примјењују у ентитетима и на нивоу Савјета министара.

"И када закон ступи на снагу, представници Скупштине и даље могу у складу са својим овлаштењима, процјењујући тежину оптужби које се стављају на терет члану Владе или самом градоначелнику, да донесу одлуку о његовом разрјешењу, тако да се ту ништа не мијења у погледу остваривања правде, али се на одређени начин Влада штити од штетних утицаја и злоупотреба одредбе која је била на снази", додао је Милић.

Извор: СРНА