latinica  ћирилица
20/06/2017 |  16:54 | Аутор: РТРС

Сликари и еколози спасавају Бардачу

У рад 34. Ликовно – еколошке колоније “Бардача“ укључиће се и представници Центра за животну средину, који ће заједно са сликарима да укажу на проблем уништавања овог заштићеног рамсарског подручја.
Бардача - ликовна колонија (архив) - Фото: РТРС
Бардача - ликовна колонија (архив)Фото: РТРС

Тема овогодишње колоније је “Чувари Бардаче“, о чему ће на Округлом столу говорити активисти Центра за заштиту животне средине уз приказивање документарног филма “Ретроспектива уништавања Бардаче“ из њихове продукције, а ликовни умјетници ће сликати без икаквих тематских ограничења.

- И даље не одустајемо од Бардаче као подручја од међународног значаја. Филм који ћемо показати је компилација прилога из медија по којима се види како је Бардача из мочварног тла прешла у кукурузиште – рекао је потпредсједник Центра за животну средину, Виктор Бјелић.

Он је истакао да није довољно пажње посвећено овом проблему, те да неће одустати од тога да се ово мочварно станиште ревитализује.

- Није потребно пуно тога да се уради како би се вратио некадашњи сјај Бардачи. Потребно је да се се доведе вода, а онда ће се, како кажу, вратити и роде – каже Бјелић.

Директорка Центра за културу и спорт Српца, који је организатор колоније, Сандра Михољчић, рекла је да ће овогодишње ликовно саборовање од 24. јуна, окупити еминентна имена из ликовне области.

Тако на Бардачу из Београда стижу Војислав Танасијевић, Ђорђе Секулић, Бојана Бан, Маријана Каралић и Зоран Круљ.

На колонији ће учествовати и новосадски умјетник Рајко Петковић, те бањалучки сликари Здравко Круљ, Душко Бојанић, Милош Вујић, Ранка Пеулић и Зорица Лујић. У раду колоније учествоваће и Емина Ханџић из Бихаћа, те Бојана Стојаковић из Добоја.

- Током рада саборовања планирамо и “Школу сликања“ коју сваке године организујемо за ученике основних и средњих школа из Српца и околних општина. Водитељ школе биће један од академских сликара, учесник колоније – најавила је Михољчићева.

Колонија отворена за посјетиоце

За вријеме рада колонија ће бити отворена за све посетиоце природног резервата Бардача и друге љубитеље умјетности и екологије. Раније је за десетак дана рада колонију обилазило више од хиљаду људи. У Центру кажу да на овај начин доприносе развоју ликовне публике која им је циљна група.

По завршетку колоније планиране су изложбе насталих радова у Бањалуци, Приједору, Добоју, Требињу, Лакташима и Градишци.

Извор: Блиц