X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
28/09/2017 |  09:43 ⇒ 23:36 | Извор: РТРС

Ипсос: У Републици Српској највеће повјерење СНСД-у (ВИДЕО/ФОТО)

Према посљедњим резултатима истраживања опредијељености бирача агенције Ипсос, годину дана прије општих избора у Републици Српској највећи рејтинг има СНСД, а у ФБиХ СДА и ХДЗ.
Тренутни рејтинг странака у Републици Српској (Извор:Ipsos) - Фото: klix.ba
Тренутни рејтинг странака у Републици Српској (Извор:Ipsos)Фото: klix.ba

Према истраживању Ипсоса проведеног половином септембра, стање о излазности на изборе и мјеста појединих странака није се знатно промијенило.

У Републици Српској међу опредијељеним гласачима (32 одсто испитаних) СНСД има 53 одсто подршке, СДС 22 одсто, ДНС осам одсто, ПДП седам одсто. У односу на исти период прошле године, битна разлика је пад рејтинга НДП-а (са осам одсто на три одсто). Према оцјени Ипсоса, разлог је да је тадашњи рејтинг био у корелацији са локалним изборима и кандидатуром Драгана Чавића испред НДП за градоначелника Бањелуке.

Распоред странака у ФБиХ међу 30 одсто опредијељених гласача је у односу на исти период прошле године благо промијењена, СДА је и даље прва са 31 одсто подршке, а слиједе ХДЗ са 21 одсто, СДП 14 одсто, Демократска фронта 11 одсто, СББ седам одсто. У односу на исти прошлогодишњи период примјетан је пад популарности Демократске фронте (18 одсто и друго мјесто у септембру 2016.) али и пораст рејтинга ХДЗ-а (16 одсто у септембру 2016).

Тренутни рејтинг старанака у Федерацији БиХ (Фото:Кликс.ба)

Из ове агенције наглашавају да ипак наведене резултате треба посматрати са резервом, јер се сваки трећи испитаник (Република Српска), односно сваки четврти (Федерација БиХ) не жели изјаснити коме би дао глас, па је могућа већа статистичка погрешка.

На изборе би изашло између 40 и 45 одсто бирача

На изборе би сигурно изашло 44 одсто бирача, а то је је и слично опредјељењу у посљедње двије године које је у распону од 40 до 45 одсто. У Уубаним срединама је мањи удио сигурних гласача, а према истраживању, већа излазност би била у источном дијелу Републике Српске, те Херцеговачко-неретванском кантону и Кантону Сарајево.

Ови подаци прикупљени су два наврата - у септембру прошле и септембру ове године, на укупном узорку од хиљаду испитаника за сваку анкету. Из агенције истичу, да је једна од најчешћих заблуда објављивања истраживања рејтинга политичких странака и кандидата да објаве могу утицати на одлуку бирача, јер ни након бројних истраживања ове теме није утврђена веза.

Из Ипсоса , такође, упозоравају на одређени број истраживања о рејтинзима политичких странака и кандидата који се позивају на Ипсос те наглашавају да та агенција никоме до сада није уступала никакве резултате истраживања.

Извор: РТРС, Кликс