latinica  ћирилица
05/10/2017 |  18:04 ⇒ 06/10/2017 | 11:00 | Аутор: РТРС

Изетбеговићи туже Додика, а и Њ.Тајмс писао о Алијином учешћу у Ханџар дивизији (ВИДЕО)

Чланови породице Алије Изетбеговића тужили су предсједника Републике Српске Милорада Додика због ријечи да је Изетбеговић "познат и виђен члан Ханџар дивизије у Другом свјетском рату".
Алија Изетбеговић - Фото: РТРС
Алија ИзетбеговићФото: РТРС

Од Додика на име нематеријалне штете траже 15.000 марака. Од предсједника Српске добили су нови одговор.

Да је Алија Изетбеговић био близак злогласној Ханџар дивизији говорили су инострани новинари, прије свих амерички, рекао је предсједник Српске Милорад Додик. Покушали су да ме сломе много већим притисцима из Тужилаштва БиХ и кад нису успјели, каже Додик, остале су им само још овакве ствари.

- Када је то било у Њујорк тајмсу, није тужио. Ја сам само на основу тих извора који су раније то говорили, то понављао. У сваком случај, то говори о чињеници да то заиста треба изучити и видјети шта је од свега тога истина. Његово право је да тужи. Шта да радим? - каже Додик.

Подсјетимо, Њујорк тајмс је дан након смрти Алије Изетбеговића недвисмислено написао да је он подржавао Ханџар дивизију. У тексту су подсјетили да га је због тога југословенски суд 1946. године осудио на три године затвора. На основу ове пресуде и докумената објављених у књизи "Муслиманске легије Трећег рајха" Мануела Флорентина, објављеној 1983. године у Барселони, везу Алије Изетбеговића и нациста доказивала је и неколицина иностраних публициста.

Српски историчари подсјећају, да су "Млади муслимани", којима је Изетбеговић припадао, имали само једну дилему, да ли да формалну аутономију траже од усташке НДХ-а или директно од Хитлера.

Предраг Лозо, из Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, каже да је битно истаћи да је језгро тих "Младих муслимана" до самог краја остала везано за њемачку нацистичку идеологију. То говори и муслимански историчар Енвер Реџић.

Посљедњих година на интернет порталима објављене су и ратне фотографије муслимана у униформама на којима су нацистичке ознаке. У текстовима новинари тврде да је на тим фотографијама и Алија Изетбеговић.