X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
14/11/2017 |  15:37 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Брчко: Служен помен славном команданту Бошку Перићу-Пеши (ВИДЕО)

У Ражљеву, код Брчког, служен је помен поручнику Бошку Перићу-Пеши прослављеном комаданту специјалне јединице „Пеша“, Прве посавске бригаде Војске РС. Перић је погинуо на мајевичком ратишту 14. новембра 1994. године, у покушају спасавања 74 заробљенa борца Прве мајевичке бригаде. За живота је одликован Медаљом хероја Милана Тепића, а постхумно и Орденом Обилића.
Брчко: Служен помен славном команданту Бошку Перићу-Пеши - Фото: РТРС
Брчко: Служен помен славном команданту Бошку Перићу-ПешиФото: РТРС

Сестре Бошка Перића Пеше о брату говоре са сузама у очима, али са поносом истичу да им је у породици стасао један од лучоноша српске слободе.

"Толико година је прошло, али се још увијек поштује његово име. Ми као породица га никада нећемо заборавити, али нам је још драже да су пријатељи још увијек уз њега", каже Бошкова сестра Сенка Перић.

Из специјалне једнице Пеша, погинуло је 18 бораца. Саборци већ 23 године долазе на његов гроб да му одају дужну пошту. Истичу да сјећање на Пешу не блиједи и да ће увијек памтити његов лик.

"Његови име је већ уписано, уклесано у историју наше Републике, нашег града. Једино је проблем какву поуку да наша дјеца извуку из тога рата и српског страдања", истиче Живан Илић, предсједник Борачке организације Републике Српске - Брчко.

На 23. годишњицу од погибије Бошка Перића-Пеше, истрчан је први крос Бјељина-Брчко, дужине 35,5 километра.